Ik ben er absoluut voor dat een federale regering ook een meerderheid in de beide taalgroepen zou moeten hebben. Maar als we op dat principe geen uitzondering hadden gemaakt in 2011 dan had ons dat allemaal samen miljarden aan dure leningen gekost en hadden we vandaag misschien nog altijd geen regering. Ik sta dus ook nog altijd achter het feit dat we dat gedaan hebben, maar ik hoop dat het niet nog een keer nodig zal zijn. Meer stemmen voor sp.a zou daar al een hele goeie aanzet toe zijn..
Ja. Absoluut. De index is een instrument dat garandeert dat wie werkt of met pensioen is niet stelselmatig verarmd doordat de prijzen wel stijgen maar de lonen en pensioenen niet. Het is overigens ook een uitstekende hefboom om de overheid te dwingen om iets te doen aan te hoge prijzen en Vande Lanotte heeft bewezen dat dat ook perfect kan.
Het onderscheid tussen overheid aan de ene kant en 'productieve sector' aan de andere is wat mij betreft volkomen fictief. De meeste overheidsjobs zijn jobs in zorg en onderwijs. Ze komen dus tegemoet aan echte noden van echte mensen. Het zijn alleen overheidsjobs omdat we ervoor kiezen om die voorzieningen samen te financieren met progressieve belastingen in plaats van iedereen er individueel voor te laten opdraaien. Als de overheid geen onderwijzers betaalde dan zou u ze even goed nodig hebben. En als ik naar de tarieven van privé-scholen kijk zou u daarmee niet bepaald goedkoper af zijn denk ik..
Omdat sp.a niet alleen links is maar ook bereid en in staat haar nek uit te steken om die principes om te zetten in beleid. Dat is wat we in 2011 hebben gedaan en ook na 25 mei zal het voornamelijk van ons resultaat afhangen welke richting de samenstelling van de regering en het beleid in Vlaanderen uit gaat..
Sorry Frank, snelheid en zorgvuldigheid gaan niet altijd even goed samen :-)
Helemaal mee eens. Dat gebeurt nu eigenlijk ook, maar op een heel geleidelijke manier. Ik wil wel een onderscheid maken: voor mensen die nu al aan hun loopbaan bezig zijn vind ik dat je het systeem moet behouden waar ze zijn ingestapt. Een contract is een contract. Maar voor de nieuwe generatie van werknemers lijkt een zelfde sociaal systeem voor iedereen mij veel beter aan te sluiten bij de maatschappelijke realiteit dan de huidige opsplitsing
Omdat u één van die vele Vlamingen bent die als ze erover nadenken eigenlijk sociaal-democratisch zijn. En omdat uw intelligentie daarin blijkbaar beter functioneert dan uw gevoel. Dat lijkt me eigelijk een geruststellende conclusie.. :-)
Ik heb het gevoel dat jij dat eigenlijk zelf veel beter kan dan ik, Ron
Een van de redenen voor ons grote overheidsapparaat is natuurlijk dat we door opeenvolgende staatshervormingen beleidsniveau's hebben bijgemaakt. Staatshervormingen creëren alleen jobs voor politici en niet voor werknemers, maar mensen hebben er wel voor gestemd natuurlijk. Voor de rest vind ik de omvang van het apparaat niet zo'n probleem, wel het feit dat het niet altijd nuttig werkt. In mijn eigen provincie zijn zeker drie verschillende organisaties bezig met 'streekontwikkeling'. Een beetje schoonmaak zou daarin geen kwaad kunnen.
Ja. Daarom ben ik ook een groot voorstander van samenvallende verkiezingen
Guido, mijn deelneming in je verlies.. Onderaanneming is inderdaad een gigantisch probleem aan het worden omdat het heel vaak gebeurt in omstandigheden waarbij de sociale rechten én de veiligheid van de werknemers niet gegarandeerd zijn. Bovendien is dit ook nog een keer een vorm van oneerlijke concurrentie waardoor de bedrijven die het wél correct willen doen het hoofd niet boven water kunnen houden. Het is de voornaamste reden waarom we in deze regering zo hard hebben ingezet op de strijd tegen sociale dumping en fraude en we zullen dat ook blijven doen als we deelnemen aan een volgende regering
Omdat we het een zeer goeie zaak zouden vinden als de volgende regering zich een keer exclusief kan bezighouden met sociaal-economische problemen en geen tijd moet verspillen aan een zoveelste staatshervorming. Dat zou voor het eerst in ongeveer dertig jaar zijn dus als 'structurele verandering' lijkt me dan niet slecht...
Laatste vraag waar ik tijd voor heb, dus alvast sorry.. Crombez heeft in de eerste plaats gekozen om voluit steun te bieden aan de grote meerderheid van ondernemers die niét frauderen en géén gebruik maken van sociale dumpingpraktijken. Optreden tegen misbruik heeft in de eerste plaats tot doel om faire concurrentie mogelijk te maken, niet om ondernemers te stigmatiseren. Wat mij geweldig verbaast is dat ondernemersorganisaties zich blijkbaar in de eerste plaats identificeren met degenen die kantjes eraf lopen en niet met de grote meerderheid van ondernemers die proberen om het goed te doen. Maar goed, die laatsten kunnen dan in ieder geval nog rekenen op de socialisten :-)
Wegens het grote aantal inzendingen kon Bruno Tobback jammer genoeg niet alle vragen beantwoorden. De Standaard bedankt u voor de inzendingen, morgen kan u van 12.00u tot 13.00u uw vragen kwijt aan Siegfried Bracke.