Stemmen kan tot 22 uur lokale tijd (23 uur onze tijd). Daarna sluiten de stembureaus de deuren en kan het tellen beginnen.
De eerste uitslagen komen rond 3 uur (onze tijd) binnen, meldt The Guardian. Het gaat dan om plaatsen als North Lanarkshire, Inverclyde, Orkney, East Lothian en Perth.
Voor de grote steden wordt het nagelbijten tot morgenvroeg. In Glasgow en Edinburgh wordt de uitslag rond 6 uur verwacht, in Aberdeen zou dat pas om 7 uur zijn.
De Schotse premier Alex Salmond, boegbeeld van het 'Ja'-kamp heeft vertrouwen in de uitslag. 'We liggen in de handen van het Schotse volk, en er is geen veiliger plaats dan in de handen van het Schotse volk dat zijn toekomst in eigen handen kan nemen', zei hij bij het verlaten van het stembureau in het dorpje Strichen.
Ook Alistair Darling, de leider van de 'Better Together'-campagne, heeft zijn stem intussen uitgebracht.
Binnen iets meer dan drie uur gaan de stembureaus in Schotland dicht. Het referendum zou afstevenen op een recordopkomst.
De Britse vicepremier Nick Clegg zegt dat de Schotse nee-stem een signaal is voor constitutionele hervormingen in heel het Verenigd Koninkrijk.
De Britse premier David Cameron is verheugd dat de Schotten hebben gestemd om het VK bij elkaar te houden. Dat gevoel wordt volgens hem niet enkel door het volk in dit land gedeeld, maar door de hele wereld.
De Engelse nationalistische politicus Nigel Farage (UKIP) pleit voor een herziening van de budgetten voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. 'Ik vind niet dat de Engelsen moeten betalen voor de overhaaste beloften van de premier aan de Schotten', zo verklaarde hij.
'De stille meerderheid heeft het toch gehaald', zegt Dominique Minten, onze redacteur die in Edinburgh verslag uitbrengt van het referendum.
Minten: 'Heel veel mensen hebben op het laatste moment beslist voor de Unie, omdat ze ervan overtuigd waren dat er toch iets gaat veranderen. Die extra bevoegdheden zullen er moeten komen, anders zal de roep om onafhankelijkheid onmiddellijk terugkeren.'