Conflict Rusland-Oekraïne DSO Live

Opties

Font grootte
Gebruiker commentaar
Geluiden
Vertaal berichten en commentaren.
Geef commentaar

  President Zelenski heeft kritiek op prijsplafond voor Russische olie

  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zaterdag kritiek geuit op het prijsplafond voor Russische olie. Vrijdag kwamen de Europese Unie, de G7 en Australië overeen een dergelijk plafond in te voeren voor Russische olie die via de zee wordt vervoerd. Zelenski noemt het echter geen 'ernstig besluit', omdat Kiev eerder een prijs voorstelde die twee keer zo laag was.
  'Het is geen ernstig besluit om een dergelijke limiet vast te stellen voor de Russische prijzen, die vrij comfortabel zijn voor de begroting van de terroristische staat', zei Zelenski volgens het presidentschap. De prijs van een vat Russische olie ligt momenteel rond de 65 dollar, nauwelijks boven het Europese plafond, wat zorgt voor een beperkte impact op korte termijn.

  Macron spreekt zondag met IAEA-baas, 'binnenkort' met Poetin

  De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdag in een interview met het dagblad Le Parisien aangekondigd dat hij 'binnenkort' met Vladimir Poetin zal spreken over veiligheidskwesties rond 'civiele kernenergie' in Oekraïne. Zondag heeft de president een gesprek met de directeur-generaal van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).
  Macron herinnerde eraan dat hij de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan uitvoerig besproken heeft met de Amerikaanse president Joe Biden deze week, tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten, 'om een collectief mandaat te hebben'. Hij voegde er aan toe dat hij zondag 'opnieuw van gedachten zal wisselen' met Rafael Grossi, hoofd van de IAEA.
  'Op basis daarvan zal ik binnenkort een gesprek kunnen hebben met president Poetin over het onderwerp civiele kernenergie', aldus Macron, die ook zei dat hij eerst met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zal spreken. De laatste officiële ontmoeting tussen Emmanuel Macron en Vladimir Poetin vond plaats op 11 september. (blg)

  Moskou zal olieprijsplafond 'niet aanvaarden'

  Rusland heeft zaterdag bekendgemaakt dat het het prijsplafond op Russische olie 'niet zal aanvaarden'. Vrijdag kwamen de EU, de G7 en Australië overeen een dergelijk plafond in te voeren voor Russische olie die via de zee wordt vervoerd.
  'Wij aanvaarden dit prijsplafond niet', zo zei de Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Volgens de Rus had Moskou 'zich al voorbereid' op een dergelijk prijsplafond, zonder verdere details te geven. De situatie wordt nu snel geanalyseerd, zodat Rusland met een reactie kan komen, aldus Peskov.
  Verder zei het Kremlin zaterdag ook dat de Russische president Vladimir Poetin 'te zijner tijd' naar de bezette Donbass-regio zal gaan. Poetin heeft sinds zijn troepen het gebied innamen, de Donbass nog niet bezocht. (blg)

  Satellietbeelden tonen hoe Russen Marioepol afbreken en opbouwen

  Op 16 mei viel de Oekraïense stad Marioepol na een lange strijd in Russische handen. De stad kreeg het hard te verduren en werd voor een groot deel vernield. In de video hierboven ziet u satellietbeelden van eind maart en eind november. Op de beelden is te zien hoe de Russen de stad afbreken en opbouwen. Bekijk de video >
  (Credit: via Reuters)

  Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

  Oekraïne is minstens één miljard dollar aan inkomsten uit tarwe misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Volgens Nasa Harvest is bijna zes miljoen ton tarwe geoogst in gebieden die niet onder Oekraïense controle staan. Ongeveer 88 procent van de in bezette gebieden geplante wintergewassen werd geoogst. Vooral in de frontlinie bleef graan op de velden staan.
  Russische schepen hebben het graan mogelijk geëxporteerd naar landen als Libië en Iran. Het is evenwel moeilijk in te schatten om welke hoeveelheden het gaat omdat de herkomst van de ladingen niet duidelijk is. Rusland ontkent intussen dat het graan heeft gestolen. De hoogste aanklager in Zwitserland, een belangrijk handelscentrum voor grondstoffen, waarschuwde eerder dat de verkoop van geroofde grondstoffen een oorlogsmisdaad kan zijn.
  HarvEast, een Oekraïense teler van graan, liet eerder al weten dat alle wintergewassen die in de Donetsk-regio zijn geplant, deze zomer door de bezettingstroepen zijn weggehaald. 'Dit jaar gaf wintertarwe in de regio een zeer hoge opbrengst dankzij gunstige weersomstandigheden', aldus HarvEast. 'Alles wat op onze velden werd geoogst, is gestolen en uit Oekraïne geëxporteerd.'

  Russische economie zal 'vernietigd worden' door olieprijsplafond, zegt Kiev

  De Russische economie 'zal worden vernietigd' door de nakende invoering van een prijsplafond van 60 dollar per vat olie, zo stelt Kiev. Vrijdag kwamen de EU, de G7 en Australië overeen een dergelijk plafond in te voeren voor Russische olie die via de zee wordt vervoerd.
  De EU, G7 en Australië willen Rusland ertoe dwingen om zijn olie aan derde landen te verkopen aan een maximumprijs van 60 dollar per vat. De recente marktprijs voor een vat Ural-olie uit Rusland bedroeg ongeveer 65 dollar. De maatregel komt bovenop de invoering van een Europees embargo op de import van Russische olie via de zee dat maandag van kracht wordt.
  'De Russische economie zal worden vernietigd. En Rusland zal zelf betalen en verantwoordelijk worden gehouden voor al zijn misdaden', zo zei Andri Jermak, de stafchef van het Oekraïense presidentschap op Telegram. Volgens Jermak is het echter noodzakelijk om de maximumprijs nog verder te verlagen tot 30 dollar per vat, 'om de economie van de Russische vijand sneller te vernietigen'.

  Rusland wil Bachmoet waarschijnlijk omsingelen

  Rusland wil wellicht de Oost-Oekraïense stad Bachmoet, in de regio Donetsk, omsingelen met een opmars naar het noorden en zuiden. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie gezegd in een nieuwe update over de oorlog in de Oekraïne. De inname van de stad zou volgens de Britten militair niet veel betekenen. Het kan Rusland wel de kans geven om Kramatorsk en Sloviansk te bedreigen. 'De verovering van Bachmoet kan vooral een symbolisch, politiek doel geworden zijn.' Al weken proberen het Russische leger het stadje te veroveren, maar tot nu toe zonder veel terreinwinst. Dagelijks sneuvelen er veel soldaten in de loopgravenoorlog.

  Finse premier: 'Zonder de VS zou Europa in de problemen zitten'

  De Russische invasie van Oekraïne toont dat Europa te afhankelijk is van de VS voor zijn eigen veiligheid. Dat heeft de Finse premier Sanna Marin gezegd tijdens haar bezoek in Australië. 
  'Om helemaal eerlijk te zijn: Europa is momenteel niet sterk genoeg. Zonder de VS zouden we in de problemen zitten', zei Marin aan een publiek van de denktank Lowy Institute. 'De VS heeft veel wapens, financiële hulp en humanitaire hulp aan Oekraïne gegeven. Europa is nog niet sterk genoeg. We moeten onze Europese defensie versterken.'
  De VS is veruit de grootste steunverlener aan Oekraïne.
  Finland wil zich samen met Zweden aansluiten bij de Navo. Tijdens haar gesprek uitte Marin ook kritiek op Europese landen die nauwere banden met Rusland zochten. 'Lange tijd werkte Europa aan een Rusland-strategie. Om energie te kopen van Rusland, om de economische banden te versterken. We dachten dat dit een oorlog kon voorkomen.'
  Die instelling was volgens haar helemaal fout. Europese landen hadden beter geluisterd naar landen zoals Polen en de Baltische Staten, zei Marin. Zij waarschuwden dat Rusland 'geen belang hecht aan economische relaties en sancties' om Oekraïne binnen te vallen.

  Banksy-kunstwerk uit muur in Oekraïne gekapt

  In Hostomel, nabij de Oekraïense hoofdstad Kiev, heeft een groep mensen een kunstwerk van de Britse graffiti-artiest Banksy uit een muur gekapt. De politie kon hen op heterdaad betrappen. De verdachten tussen 27 en 60 jaar oud hadden het pleisterwerk van de muur gehaald waarop de tekening was aangebracht.
  De verdachten hebben volgens Oekraïense media aan de politie verklaard het kunstwerk, dat pas vorige maand werd ontdekt, te willen verkopen om de opbrengst te schenken aan de Oekraïense strijdkrachten. De tekening beeldt een vrouw uit, die gekleed in een badjas, met gasmasker op en brandblusser in de hand op een stoel naast een raam van een beschadigd pand staat.
  Deze muurschilderingen van Banksy zijn al opgedoken in Oekraïne
  (Credit: Reuters)
  The work of street artist Banksy is seen packed after municipal guard and police detained criminals, who tried to steal it in town of Hostomel
  (Credit: Reuters)

  Witte Huis: Biden heeft 'geen enkele intentie' om met Poetin te praten

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft 'geen enkele intentie' om met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin te praten. Hiermee verwijst Washington naar een eerdere uitspraak van Biden donderdag, die toen zei met Poetin in gesprek te willen gaan als die een manier zou zoeken om de oorlog te beëindigen.
  Maar dat heeft de Rus nog niet gedaan, zo verduidelijkte Biden. 'Als dat wel het geval zou zijn, dan zou ik in overleg met mijn vrienden van Frankrijk en de Navo graag met Poetin rond de tafel gaan zitten om te zien wat hij in gedachten heeft', zei hij op een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron. Moskou heeft het voorstel tot gesprekken vrijdag echter verworpen, omdat het nog niet van plan is zijn troepen uit Oekraïne terug te trekken.
  Daarnaast heeft Washington ook ontkend dat het druk zet op de Oekraïense president Volodimir Zelenski om de gesprekken met Poetin te hernemen. 'De president heeft helemaal niet gezegd dat de tijd rijp was voor besprekingen', verduidelijkte John Kirby, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis. 'De oorlog zou vandaag zonder onderhandelingen ook kunnen eindigen als Poetin het juiste zou doen en Oekraïne zou verlaten. Zijn troepen hebben daar niets te zoeken.' (blg)

  EU leidt momenteel 1.100 Oekraïense troepen op

  In de Europese Unie zijn tot nu al 1.100 Oekraïense militairen opgenomen in trainingsmissies bestemd voor de Oekraïense strijdkrachten. Dat heeft Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, vrijdag bij een bezoek aan een trainingskamp in Polen bekendgemaakt.
  Half november is de trainingsmissie in het leven geroepen. Het zijn niet de enige Oekraïense militairen die in EU-landen worden opgeleid. Op basis van aparte afspraken tussen lidstaten en Kiev worden ook Oekraïense militairen opgeleid. De Europese missie beoogt 15.000 militairen op te leiden in twintig lidstaten.
  Volgens Borrell toont de missie Europa's bereidheid om Oekraïne te steunen om zichzelf te verdedigen tegen Rusland. De EU neemt de kost van de missie, honderd miljoen euro, voor eigen rekening. Bovendien gaat nog eens vijftien miljoen euro naar munitie en de uitgaven van de afzonderlijke landen.

  Antwerpse Campus Vesta traint explosievenhonden voor Oekraïne

  In het Antwerpse provinciaal opleidingscentrum voor hulpdiensten Campus Vesta in Ranst worden momenteel negen explosievenhonden opgeleid om vanaf februari in Oekraïne te worden ingezet. Ze moeten er achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven van de oorlog zoeken.
  De training kadert in een Europees project dat aanvankelijk als doel had een certificaat voor explosievenhonden te ontwikkelen voor alle EU-lidstaten. De inval van Rusland in Oekraïne leidde er echter toe dat het project werd geheroriënteerd om explosievenzoekhonden te trainen en naar Oekraïne te sturen.
  Het Oekraïense grondgebied dat gescreend moet worden, bedraagt 175.000 vierkante kilometer, oftewel vijfmaal de oppervlakte van België. In totaal moet een vijftigtal honden worden opgeleid om die opdracht te vervullen. De eerste lichting van negen explosievenhonden is nu bijna klaar voor actie. (blg)
  (Credit: Campus Vesta)

  EU-lidstaten akkoord over prijsplafond voor Russische olie

  De lidstaten van de Europese Unie zijn het na lange onderhandelingen eens geraakt over een prijsplafond voor Russische olie die via de zee wordt vervoerd. Dat heeft het Tsjechische voorzitterschap vrijdagavond meegedeeld. De EU wil Rusland ertoe dwingen om zijn olie aan derde landen als China en India te verkopen aan een maximumprijs van 60 dollar per vat. Lees meer >
  EU-lidstaten eindelijk akkoord over prijsplafond voor Russische olie
  De activisten van Greenpeace zijn het met de Europese Unie eens: Russische olie houdt de oorlog in Oekraïne draaiende.(Credit: AP)

  Defensie stuurt twee mobiele labo's en onderwaterrobots naar Oekraïne

  Defensie gaat twee mobiele medische laboratoria en meerdere hoogtechnologische onderwaterrobots naar Oekraïne sturen. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vrijdag bekendgemaakt in de militaire luchthaven van Melsbroek, vanwaar de toestellen naar Oekraïne verscheept zullen worden.
  In elk labo kunnen de standaard medische en klinische tests uitgevoerd worden. Het gaat van bloed-, speeksel- of urinestalen afnemen, tot het opvolgen van ontstekingen en PCR-tests gebruiken om corona of de griep op te sporen. 'De mobiele labo's hebben de capaciteit van een klassiek diagnose labo, maar dan in het klein', zegt majoor Frans T'Sas. 'In Oekraïne zijn labo's vernietigd geweest. De mogelijkheid om diagnostische testen uit te voeren is verloren gegaan of is niet meer operationeel. Met deze mobiele labo's kunnen we de capaciteit opnieuw aanbieden.'
  De robots zullen voornamelijk worden ingezet om toezicht te houden op havens onder water of op de kustlijn. Ze kunnen objecten opsporen, scheepsrompen inspecteren of zelfs mijnen of bommen onschadelijk maken. 'Het is de eerste keer dat een land een dergelijke levering aan Oekraïne doet', zegt minister Dedonder. 'We hebben een sterke technologische sector in ons land, die ons in staat stelt deze leveringen te doen.'

  Russische bezettingsautoriteiten kondigen evacuatie aan op oostelijke oever van Dnjepr

  De door Rusland aangestelde autoriteiten van de regio Cherson hebben de evacuatie van burgers aangekondigd op de oostelijke over van de Dnjepr. Er wordt hen beloofd dat ze elders goed verzorgd zullen worden. 
  Enkele weken geleden trokken de Russische troepen terug uit de stad Cherson, tot aan de strategische Dnjepr-rivier. Aan de overzijde van de rivier (de oostelijke oever), groeven ze zich in in loopgraven. Dat maakt van de Dnjepr-rivier de nieuwe frontlijn in het zuiden van het land. Beide partijen bestoken elkaar voortduren vanaf weerskanten van de rivier. 

  Disney Channel maakt plaats voor 'Solntse'

  Op 14 december stopt Disney Channel met uitzendingen in Rusland. Dat schrijft de Russische zakenkrant Kommersant. Kinderen zullen er in de plaats kunnen kijken naar de zender 'Solntse', wat 'zon' betekent in het Russisch. 

  Borrell bezoekt Europees trainingskamp voor Oekraïense soldaten

  De Hoge Vertegenwoordiger van het Europees Veiligheids- en Defensiebeleid heeft een Europees trainingscentrum voor Oekraïense soldaten bezocht. Hij postte een foto van zijn bezoek op Twitter. In totaal zullen 15.000 Oekraïners van de EU een opleiding krijgen om tegen de Russen te vechten. 

  Europese Commissie legt plannen op tafel om overtreders Ruslandsancties te beboeten

  De Europese Commissie heeft een voorstel op tafel gelegd waarbij het boetes wil uitschrijven voor bedrijven die de sancties tegen Rusland niet respecteren. Die boete zou volgens een eerste worp van de Commissie vijf procent van de wereldwijde omzet van het betreffende bedrijf bedragen.
  De Europese lidstaten en het  Europees Parlement moeten hun goedkeuring voor het voorstel nog geven. De Commissie komt met het plan op de proppen omdat ze merkt dat de sancties tegen Rusland per lidstaat verschillend worden aangepakt. Met dit plan wil het die aanpak stroomlijnen. 

  'Servië zal geen tool worden om EU-sancties te ontlopen'

  De Servische president Aleksandar Vucic zal niet toestaan dat zijn land een hub wordt voor wie Europese sancties wil ontlopen. Dat heeft hij gezegd na een ontmoeting met Oliver Varhely, de Eurocommissaris voor EU-uitbreiding. Zijn land treedt actief op tegen actoren die helpen om verboden transacties te faciliteren, meent Vucic. 
  Servië is kandidaat-lidstaat van de EU. President Vucic schippert in zijn buitenlandse beleid vaak tussen toenadering tot de Europese Unie en tegelijk ook tot Rusland. Europese diplomaten hadden Servië ervan beschuldigd sancties te helpen omzeilen.

  Bloederige pakketten met dierenogen verstuurd naar Oekraïense consulaten en ambassades

  Bij Oekraïense ambassades en consulaten in verschillende Europese landen zijn vrijdag bloederige pakketten met dierenogen aangekomen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev.
  De verdachte pakketten kwamen volgens het ministerie aan bij de Oekraïense ambassades in Nederland, Hongarije, Polen, Spanje, Kroatië en Italië. Ook de consulaten in het Italiaanse Napels, het Poolse Krakau en het Tsjechische Brno ontvingen er een. Er wordt door Kiev geen melding gemaakt van dergelijke pakketten in België.
  Eerder deze week raakte een medewerker van de Oekraïense ambassade in de Spaanse hoofdstad Madrid lichtgewond bij de ontploffing van een bombrief. Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba gaf daarna de opdracht om de beveiliging aan alle Oekraïense ambassades te versterken.
  door Nikolas Vanhecke edited by dS Online 12/2/2022 12:07:14 PM

  Russische media: 'Poetin belde met Duitse bondskanselier Scholz'

  De Russische president Vladimir Poetin heeft gebeld met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Dat melden Russische media op basis van communicatie van het Kremlin. In het telefoongesprek bespraken de twee leiders de oorlog in Oekraïne. 
  Poetin zou Scholz gevraagd hebben om de Duitse aanpak van Oekraïne te herzien. Volgens de Russen biedt de huidige westerse strategie kansen aan 'Oekraïense nationalisten' om 'meer en bloedige aanvallen op de bevolking uit te voeren'. Hij zei ook dat Rusland was gestopt met raketaanvallen, maar die wel moest hervatten na aanvallen op de Nord Stream-pijpleidingen en een aanval op de Krimbrug. 'Russische burgerinfrastructuur', omschrijft Poetin. 
  Vanuit Berlijn kwam nog geen communicatie over het bewuste telefoongesprek. 

  Drie doden bij beschietingen op regio Cherson

  In de afgelopen 24 uur zijn drie doden gevallen in de regio Cherson als het gevolg van Russische aanvallen. Dat zegt gouverneur Yaroslav Janoesevitsj op Telegram. In diezelfde periode heeft Rusland de regio 42 keer bestookt. 
  Cherson, hoofdstad van de gelijknamige regio, werd midden november bevrijd. Russische troepen groeven zich nadien in aan de overzijde van de strategische Dnjepr-rivier. Vanaf die positie blijven ze Oekraïne bestoken. Als gevolg daarvan kampt de regio ook geregeld met een grote stroompanne. 

  Russische Wagner-groep voerde diamanten in naar België

  Via een bedrijf in de Centraal-Afrikaanse Republiek verhandelt het Russische huurlingenleger Wagner wereldwijd diamanten. In 2019 voerde het er zelfs rechtstreeks uit naar België, blijkt uit onderzoek van De Standaard en internationale partners. Lees meer >

  Kremlin: 'We staan open voor gesprekken die onze belangen verzekeren'

  De Russische president Vladimir Poetin sluit vredesgesprekken om de oorlog in Oekraïne te stoppen niet uit. Hij gelooft dat de diplomatieke uitweg de beste is, meldt het Kremlin. Alleen legt hij de lat voor dergelijke gesprekken erg hoog. 'We staan open voor gesprekken die onze belangen verzekeren', klinkt het in Moskou.
  Daarmee reageert het staatshoofd op eerdere opmerkingen van de Amerikaanse president Joe Biden. Hij zei dat hij 'geen onmiddellijke plannen' heeft om Poetin te contacteren. Alleen als hij interesse toonde om de oorlog te stoppen, zou hij daarop kunnen ingaan. Poetin loopt ook niet warm voor een topoverleg met de VS. Dat heeft te maken met het feit dat ze de annexatie van vier Oekraïense gebieden niet erkennen. 
  Over gesprekken tussen Rusland en Oekraïne communiceerde het Kremlin vandaag niet. In Oekraïne is een wet aangenomen die het verbiedt om met Poetin te onderhandelen. 

  Adviseur Zelenski: '10.000 tot 13.000 Oekraïense soldaten gesneuveld' 

  Mikhailo Podoljak, een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, heeft het verlies aan Oekraïense zijde geschat op '10.000 tot 13.000 soldaten'. Hij zei dat op de Oekraïense televisie. Oekraïne en Rusland zijn gewoonlijk erg terughoudend om cijfers te geven over eigen verliezen. 
  Podoljak reageert met zijn verklaringen op een speech van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij zei in een videoboodschap dat er aan Oekraïnse kant 100.000 militiairen waren gesneuveld. Haar woordvoerder corrigeerde achteraf dat dat cijfer zowel de doden als de gewonden dekt. Oekraïne ontkende de cijfers van Von der Leyen. 
  Volgens de adviseur lieten naast soldaten nog veel meer Oekraïners het leven. 'Het aantal burgerslachtoffers zou wel eens significant kunnen zijn', merkte hij op. 

  Commentaar: Von der Leyen en haar Oekraïense luchtkastelen

  Met haar aankondiging creëerde Von der Leyen allicht een moment van persoonlijke publiciteit, maar nog meer een van valse hoop voor Oekraïners. Pijnlijk en ook jammer, want eigenlijk had ze en fraaie boodschap kunnen verkondigen over de heel concrete en aanzienlijke humanitaire hulp die de Europese Unie biedt opdat Oekraïners de nakende winter doorkomen. Lees meer >
  Foto: ap

  Geen 100.000 gesneuvelde soldaten, maar menselijke tol is gigantisch

  Hoeveel Oekraïense soldaten zijn al gesneuveld in de oorlog en hoeveel burgers zijn al gedood? Ursula von der Leyen zette het debat op scherp met een omstreden uitspraak over ‘meer dan 100.000 gesneuvelde Oekraïense soldaten’. Lees meer >
  Foto: epa-efe

  Europese Commissie lanceert inzamelactie voor laptops

  De Europese Commissie en de koepelorganisatie Digitaleurope lanceren een actie om laptops, smartphones en tablets in te zamelen voor Oekraïne. Ze vragen organisaties, bedrijven en burgers om overbodige toestellen te doneren aan scholen, ziekenhuizen en lokale overheden in de door oorlog geteisterde gebieden van het land.
  Volgens de Commissie hebben de Oekraïense autoriteiten aangegeven dat laptops momenteel een van de dringendste behoeften in het land zijn. 70.000 leerkrachten hebben de toestellen nodig om te kunnen blijven lesgeven en 5.000 scholen in oorlogsregio's vragen digitale steun om onderwijs voor ongeveer 200.000 kinderen voort te zetten. Daarnaast zijn er ook toestellen nodig voor dokters, verplegend personeel en de administratie. 
  Via de nieuwe actie Laptops for Ukraine kunnen bedrijven rechtstreeks grotere donaties doen aan het civiele beschermingsmechanisme van de Europese Unie. In België kunnen kleinere giften geschonken worden via Digitaleurope, een in Brussel gevestigde organisatie die de sector van de digitale technologie vertegenwoordigt. De Commissie wil ook in andere landen hubs opzetten.

  Brandbrieven teisteren Spanje, Rusland reageert

  Spanje schroeft de beveiliging van overheidsgebouwen op. Twee nieuwe brandbrieven, gericht aan het ministerie van Defensie en aan een luchtmachtbasis, brachten donderdag het totaal op vijf. De Russische ambassade in Spanje veroordeelt ‘elke terroristische daad of dreiging’. Lees meer >
  Brandbrieven teisteren Spanje, Rusland reageert
  Foto: ap

  Al vier bombrieven in Spanje in verband met oorlog in Oekraïne

  Spaanse veiligheidsdiensten vonden donderdag een derde bombrief geadresseerd aan een satellietcentrum van de EU op een luchtmachtbasis in Torrejon de Ardoz, buiten Madrid. Dat meldt het Spaanse ministerie van Defensie. De Spaanse premier Pedro Sanchez laat weten dat zijn kantoor een week geleden ook een soortgelijke bombrief ontving. Samen met de twee bombrieven die woensdag opdoken in de post van de Oekraïense ambassade en wapenproducent Instalaza brengt die het aantal in het land op vier. Spanje onderzoekt de zaak als een mogelijk geval van terrorisme.
  De vier doelwitten zijn in verband te brengen met de oorlog in Oekraïne. Het satellietcentrum ondersteunt het buitenlandse en veiligheidsbeleid van de EU met inlichtingen via satellieten. De wapenproducent produceert het type raketwerper dat Spanje ter beschikking stelde van Oekraïne.
  Alleen de bombrief gericht aan de ambassade zou schade hebben berokkend: een medewerker liep een hersenschudding op en bezeerde zijn hand. Volgens de Oekraïense ambassadeur opende hij het verdachte pakket uit voorzorg buiten, uit de buurt van anderen. Toen hij een klik hoorde, gooide hij het pakket uit alle macht weg. Dat was zijn redding.

  Chinese president waarschuwt in gesprek met Michel voor escalatie in Oekraïne

  De Chinese president Xi Jinping heeft in een gesprek met Europees Raadsvoorzitter Charles Michel opgeroepen tot inspanningen om de kalmte in Oekraïne terug te brengen. 'De Oekraïne-crisis oplossen via de politieke weg is in het belang van Europa en van alle landen in Eurazië', zei Xi volgens de Chinese staatszender China Central Television na de ontmoeting in Peking.
  Het is nu van belang om 'escalatie en verdere verspreiding' van het conflict te vermijden en om vredesgesprekken te bevorderen, zei de Chinese president ook nog. Michel van zijn kant benadrukte dat de EU op China rekent om Rusland via de VN-Veiligheidsraad - waar zowel Peking als Moskou een permanente zetel hebben - op te roepen het VN-mensenrechtenverdrag te respecteren en om bij te dragen aan de inspanningen om de Russische bezetting van Oekraïne te stoppen. Dat stelt zijn woordvoerder in een korte debriefing. Beide leiders drukten ook hun bezorgdheid uit om de nucleaire dreiging.
  Volgens de woordvoerder van Michel duurde het gesprek met Xi ongeveer drie uur en ging het om een 'open en oprechte dialoog'. Het is van het begin van de coronapandemie in 2020 geleden dat er een ontmoeting op het hoogste niveau plaatsvond tussen de EU en China.

  Duits parlement erkent Holodomor als genocide

  De Duitse Bondsdag heeft de Holodomor, de grote hongersnood die negentig jaar geleden plaatsvond in Oekraïne, officieel erkend als een genocide. De motie, die de regeringspartijen samen met de christendemocratische CDU/CSU hadden ingediend, werd woensdagavond met een ruime meerderheid goedgekeurd.
  De Oekraïense term Holodomor verwijst naar de uitroeiing door uithongering van boeren in 1932 en 1933 door het Sovjetregime. Volgens schattingen van historici kwamen daarbij vier miljoenen personen om het leven. De ramp geldt als een van de grootste in de geschiedenis van Oekraïne. 
  De historische gebeurtenis wordt in de tekst van de Bondsdag veroordeeld als een 'mensonterende misdaad'. Er wordt ook benadrukt dat de poging van de Sovjet-Unie om de boeren te controleren gepaard ging met de onderdrukking van de Oekraïense taal en cultuur. Zaterdag vond in de Oekraïense hoofdstad Kiev nog een herdenkingsceremonie plaats voor de slachtoffers van de Holodomor. Ook de Belgische premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib waren daarbij aanwezig.

  Vijf zwaarverbrande Oekraïense soldaten opgevangen in Militair Hospitaal Koningin Astrid

  Vijf Oekraïense militairen worden sinds woensdag met ernstige brandwonden opgevangen in het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek. Dat laat Defensie woensdagavond weten. In het kader van haar steun aan Oekraïne biedt de Belgische Defensie via het Militair Hospitaal Koningin Astrid de zorgeenheden van haar brandwondencentrum ter beschikking om gewonde Oekraïners op te vangen wanneer dat nodig is.
  'Om veiligheidsredenen en uit respect voor het medische beroepsgeheim zal Defensie geen verdere informatie over de patiënten verstrekken', klinkt het in de mededeling. 'Defensie is echter bevoegd om een update te geven over de gezondheidstoestand van de ontvangen Oekraïense militairen.'
  'Het Militair Hospitaal Koningin Astrid heeft op zeer korte tijd enkele bedden ter beschikking gesteld in zijn gespecialiseerde brandwondencentrum', voegt minister van Defensie Ludivine Dedonder toe. 'Ons gerenommeerde brandwondencentrum verzorgt sinds vandaag vijf Oekraïense gewonden. Defensie zal het Oekraïense leger blijven steunen in zijn strijd zodat het zijn bevolking en grondgebied kan blijven verdedigen.'

  Meer doden door branden sinds stroomuitval in Oekraïne

  Er werden de afgelopen 24 uur in Oekraïne 130 huisbranden gemeld en er zijn al negen burgers gestorven door zo'n incident. Oekraïners gaan op zoek naar alternatieven om zich te verwarmen nu het land te maken krijgt met stroomuitval, waardoor ze soms grijpen naar minder veilige oplossingen. Het aantal ongelukken stijgt daardoor fel.
  Miljoenen Oekraïners zitten in de kou door de aanhoudende aanvallen op het stroomnetwerk. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben tijdens een bijeenkomst van de G7 in Boekarest hulp aangekondigd om het Oekraïense energienetwerk te herstellen. "Het is enorm belangrijk om de vernielde energie-infrastructuur zo snel mogelijk te herstellen", zei Dmitro Koeleba, Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.

  Russische miljardair betreurt zwaar financieel verlies door westerse sancties

  De Russische miljardair Aleksej Mordasjov, die voor de invasie in Oekraïne beschouwd werd als de rijkste man van het land, heeft woensdag zijn beklag gedaan over het zware financiële verlies dat hij door de westerse sancties geleden heeft. 'Wij hebben bij Severstal iets meer dan 400 miljoen dollar verloren. Het geld is in Europa blijven steken', zo deelt de 57-jarige Mordasjov mee aan het nieuwsagentschap Interfax.
  Mordasjov is de grootste aandeelhouder van het staalconcern Severstal. Voor de Russische invasie in Oekraïne plaatste het vakblad Forbes hem bovenaan de lijst met Russische miljardairs, met een geschat vermogen van 29,1 miljard dollar. Doorzijn nauwe banden met het Kremlin was Mordasjov een van de eersten die op de Westerse sanctielijsten belandde. In april was hij in een nieuwe ranking van Forbes al gezakt naar de vijfde plaats, met een vermogen van 13,2 miljard dollar. De oligarch noemt de sancties tegen hem onrechtvaardig. Hij beweert zich niet met politiek bezig te houden.
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement