Live proces-Reuzegom | Vier beklaagden nemen laatste woord: ‘Jullie woorden zijn hard binnengekomen, ik wou dat ik antwoorden kon geven’
Achttien leden van de studentenclub Reuzegom staan terecht voor de studentendoop die in december 201...
De Russische president Vladimir Poetin heeft 'hoge verwachtingen' van het bezoek van zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Dat schrijft hij in een artikel in de Chinese krant People's Daily. 'Een mijlpaal', schrijft de Rus.
Poetin haalt de uitstekende banden aan tussen de twee landen en de twee leiders. 'Ik ontmoette Xi al ongeveer veertig keer. We hebben altijd goed kunnen praten', beweert Poetin. Volgens de Russische president hebben China en Rusland veel gemeenschappelijke belangen. Beide landen zijn 'machten met oude en unieke tradities en een enorm cultureel erfgoed'.
Het laatste decennium stuwden de twee leiders de Sino-Russische relatie naar nieuwe hoogtes, vindt Poetin. Op de vergadering van vandaag wil hij op hetzelfde elan verdergaan. Hij wil nog meer handel drijven met de Chinezen. Poetin heeft het in zijn brief onder meer over landbouwproducten, steenkool en gas.
De twee zullen het ook hebben over de wereldpolitiek. 'In tegenstelling tot sommige landen die hegemonie claimen en de wereldwijde harmonie verstoren, zijn wij bruggenbouwers', leest het in de brief van Poetin. Daarom is het belangrijk om te werken aan een multipolaire wereld, vindt Poetin. Lees: een vuist maken tegen de Verenigde Staten. Dat land wordt 'steeds feller en agressiever', meent de president. 'Rusland zien ze als onmiddellijke bedreiging. China als strategische uitdager.' Poetin ziet het land 'een netwerk aan exclusieve clubs en militaire blokken' oprichten met de bedoeling om 'onze landen in te dammen'. Maar dat zal niet werken, zweert hij.
Ten slotte verwelkomt Poetin de pogingen van de Chinezen om tot een vredesakkoord te komen in Oekraïne. 'Een betekenisvolle bijdrage', noemt hij het. Sinds de Russische invasie in Oekraïne staken de Chinese en Russische president al vier keer de koppen bijeen. Het contact met de Oekraïners is veel beperkter: Xi heeft plannen om voor het eerst te bellen met president Volodimir Zelenski. Volgens het Westen is het vredesplan van Xi vooral op Russische leest geschoeid.
De Chinese president Xi Jinping reist voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne naar Rusland. Hij spreekt er zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over onder meer de oorlog en de samenwerking tussen de twee landen. Het staatsbezoek duurt officieel tot en met woensdag.
Xi was halverwege 2019 voor het laatst in Rusland. Poetin bezocht China begin vorig jaar vlak voordat zijn leger Oekraïne binnenviel. Zo was hij bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Beijing. De presidenten gingen toen een partnerschap 'zonder grenzen' aan. De twee zagen elkaar in september weer voor het eerst bij een regionale top in Oezbekistan.
De leiders zullen volgens het Kremlin praten over het verdiepen van het partnerschap en de 'strategische samenwerking' tussen de landen, ook op internationaal niveau. Het is de verwachting dat ze ook overleg zullen voeren over het vredesplan dat China recentelijk deelde over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, waar vanuit Kiev afwijzend op is gereageerd.
De Russische president Vladimir Poetin zei zondag dat Rusland dankbaar was voor wat hij noemde de evenwichtige benadering van China van de gebeurtenissen in Oekraïne en dat hij de bereidheid van China verwelkomde om een constructieve rol te spelen bij het oplossen van de crisis. De Chinese president Xi Jinping brengt maandag een bezoek aan Moskou en ontmoet zijn Russische evenknie.
De luchtafweerbrigade die betrokken was bij het neerhalen van vlucht MH17, is ook in de oorlog in Oekraïne actief geweest. De Amerikaanse publieke radiozender NPR zegt daarvoor bewijs te hebben gevonden.
NPR heeft documenten ingezien waaruit blijkt dat de 53ste luchtafweerbrigade vorig jaar actief was in de stad Izjoem, in de regio Charkiv. De eenheid was daar het grootste gedeelte van vorig jaar aanwezig volgens Oekraïense militaire inlichtingendiensten.
In september veroverde Oekraïne de regio terug op Rusland. Daarbij kregen de Oekraïense strijdkrachten documenten in handen waarin de militaire eenheden die meevochten rondom Izjoem werden genoemd, waaronder dus de 53ste brigade. De openbaar aanklager van Charkiv bevestigde aan NPR dat de eenheid actief is geweest in het gebied.
De 53ste luchtafweerbrigade leverde de Buk-raket waarmee het toestel van Malaysia Airlines in juli 2014 werd neergeschoten. Daarbij kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders en enkele Belgen. In februari kende de Russische president Vladimir Poetin nog een eretitel toe aan de brigade.
In het Metropolitan Museum of Art (MET), het grootste kunstmuseum in de Verenigde Staten, onderging het bordje naast een schilderij van de Franse impressionist Edgar Degas uit de negentiende eeuw een opmerkelijke verandering. Het werk dat tot voor kort ‘Russische danseres’ heette, heeft een nieuwe titel: ‘Danseres in Oekraïense jurk’.
De aanpassing is geen alleenstaand geval. Het MET heeft artiesten als Archip Koeindzji en Ilja Repin ook een nieuwe nationaliteit gegeven. Voorheen werden zij Russische schilders genoemd, nu Oekraïense. Zij zijn geboren in een gebied dat toen deel uitmaakte van het Russische rijk, maar dat inmiddels Oekraïne heet. Ook in Europese musea wordt het woord Russisch her en der veranderd in Oekraïens. De National Gallery in Londen veranderde vorig jaar al de titel van een ander werk uit Degas’ dans-serie van ‘Russische danseressen’ in ‘Oekraïense danseressen’. De beslissing is volgens het museum genomen omdat experts de klederdracht op het schilderij als typisch Oekraïens bestempelen, ongeacht welke titel Degas zelf aan zijn werk gaf.
De veranderingen zijn gecontesteerd. Het ene kamp spreekt over ‘een inspanning om de bijdrage van Oekraïense artiesten aan de kunstgeschiedenis correct te erkennen’, en stelt dat musea de hele tijd door titels van werken aanpassen op basis van nieuw onderzoek. Het andere kamp noemt het een politieke zet. Mikhail Sjvidkoi, de speciale vertegenwoordiger van president Poetin voor internationale culturele samenwerking noemde het in Newsweek ‘een laf politiek gebaar’. ‘De geschiedenis van het hernoemen van wereldberoemde schilderijen en het loskoppelen van grote kunstenaars van het woord Rusland, begon niet toevallig een jaar geleden.’ Hij vraagt hoever deze discussie zal gaan, en verwees daarbij naar de Afrikaanse afkomst van de Russische dichter Alexander Poesjkin, de Schotse afkomst van Michail Lermontov en de geboorteplaats van de Duitse filosoof Immanuel Kant in Königsberg, nu Kaliningrad, ooit een Duitse stad maar later onderdeel van de Sovjet-Unie en nu van de Russische Federatie.
Rusland heeft vannacht weer een beperkte aanval met drones (van Iraanse makelij) uitgevoerd op Oekraïne. Zelfs de relatief veilige stad Lviv in het westen werd bestookt.
Drie drones werden neergehaald, drie andere 'raakten niet-residentiële gebouwen' in de wijk Yavoriv (Lviv). Er was schade maar er vielen geen slachtoffers.
Enkele drones die de hoofdstad Kiev viseerden, zijn allemaal verwoest. Er is geen schade en er zijn geen gewonden, meldt de stad op sociale media.
Ook in de regio Dnipro, in het zuidoosten van het land, zijn drie drones neergeschoten door de luchtmacht, klinkt het daar bij de regionale raad. 'Twee andere hebben belangrijke infrastructuur geraakt in Novomoskovsk, wat leidde tot een brand en veel schade.' Vier huizen zijn verwoest en zes andere beschadigd, maar er vielen geen gewonden.
Rusland voert wel vaker aanvallen met drones uit, vooral om de nutsvoorzieningen van zijn buurland te raken. Zo leidden drone-aanvallen al meermaals tot elektriciteispannes in Oekraïne.
De aanvallen van vannacht werden uitgevoerd vanuit de Zee van Azov en de Russische regio Bryansk, die in het noorden aan Oekraïne grenst.