Conflict Rusland-Oekraïne DSO Live

Opties

Font grootte
Gebruiker commentaar
Geluiden
Vertaal berichten en commentaren.
Geef commentaar
  • Zelenski in de Amerikaanse Senaat: 'Zonder extra steun verliezen we de oorlog'

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski is in Washington DC bezig aan een ronde langs de belangrijkste Amerikaanse politieke instellingen. Donderdagvoormiddag (lokale tijd) had hij er onder meer een ontmoeting met Chuck Schumer, die de Democratische meerderheid leidt in de Senaat. Volgens Schumer was de boodschap van Zelenski aan de Amerikaanse senatoren kraakhelder. 'Ik citeer hem letterlijk: "Als we geen extra steun krijgen, zullen we de oorlog verliezen." Dat vatte zijn boodschap perfect samen.'

    Bij zijn vorige passage in Washington in december mocht Zelenski nog speechen voor een gezamenlijke vergadering van de Senaat en het House of Representatives. Deze keer sprak de Oekraïense president enkel voor de Senaat. Kevin McCarthy, die de Republikeinse meerderheid in het Huis leidt, wees het verzoek tot een gezamenlijke zitting af. Bij NBC legde McCarthy uit dat het was wegens tijdsgebrek, gezien de drukke week voor de Amerikaanse congresleden.

    De Amerikanen zijn momenteel verwikkeld in een verwoede begrotingsstrijd. Volgens Schumer dienden de Republikeinen al een begrotingsvoorstel in dat geen extra steun bevatte voor Oekraïne. Het Democratische kopstuk noemde dat 'een belediging voor Oekraïne en een geschenk aan Vladimir Poetin.'

    Na zijn bezoek aan Capitol Hill reisde Zelenski door naar het Pentagon. Daar ontmoette hij de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. Er staat nog een ontmoeting gepland met Amerikaans president Joe Biden in het Witte Huis. Daar zal gesproken worden over een Amerikaans steunpakket van ruim 300 miljoen euro.
  • Voor het eerst sinds aflopen graandeal komt schip met Oekraïens graan aan in Istanboel

    Voor het eerst sinds de graandeal met Rusland deze zomer afliep, heeft een schip met Oekraïens graan de haven van de Turkse stad Istanboel bereikt. Dat blijkt uit data van de gespecialiseerde website Marine Traffic.

    Volgens Marine Traffic kwam het 76 meter lange vrachtschip 'Resilient Africa', dat onder de vlag van eilandstaat Palau voer, iets voor 16 uur (lokale tijd) aan in de Bosporus. Het vrachtschip was dinsdag uit de haven van Tsjornomorsk, vlak bij de Oekraïense stad Odessa, vertrokken. Het schip vervoert drieduizend ton graan dat bestemd is voor Israël. 

    Moskou had de graandeal, waardoor Oekraïense landbouwproducten veilig de Zwarte Zee konden doorkruisen, midden juli opgezegd. Sindsdien probeerde Oekraïne maritieme corridors te creëren langs de kusten van bondgenoten. Die route werd gevonden via de wateren van Navo-lidstaten Bulgarije en Roemenië.
  • Rusland verbiedt tijdelijk uitvoer diesel en benzine 

    Rusland voert een tijdelijk exportverbod in op diesel en benzine. Dat blijkt uit een mededeling van de Russische regering.

    Het verbod gaat in op 21 september en moet de bevoorrading op de interne Russische markt stabiliseren. Dat moet leiden tot dalende prijzen voor de consument, klink het. Het decreet heeft het niet over een einddatum. Op het uitvoerverbod zijn wel uitzonderingen voor vier voormalige Sovjetstaten waar Rusland nauwe banden mee onderhoudt: Wit-Rusland, Kazakstan, Armenië en Kirgizië.

    Stijgende prijzen aan de pomp zijn een van de belangrijkste oorzaken van de hoge inflatie in Rusland. Sinds begin dit jaar is tanken er bijna 10 procent duurder geworden. Begin september had Rusland zijn export van diesel en benzine al met bijna 30 procent teruggeschroefd tegenover dezelfde periode in 2022.

    Rusland exporteerde vorig jaar 4,8 miljoen ton benzine en bijna 30 miljoen ton diesel, weet Reuters. Een exportverbod dreigt de al krappe dieselmarkt dan ook extra onder druk te zetten. Na de bekendmaking steeg de dieselprijs in Europa dan ook.
  • Kieskoorts en een ‘brutale’ Zelenski jagen beste bondgenoot Polen op de kast

    Polen wil voorlopig geen wapens meer leveren aan Oekraïne. Dat heeft alles te maken met een ongelukkige uitspraak van Zelenski over de graanexport naar Europa én met de nakende parlementsverkiezingen in Polen. Lees meer >
  • Rusland beschadigde Oekraïens elektriciteitsnet

    'Op donderdag 21 september raakten voor het eerst in zes maanden stroomvoorzieningen beschadigd als gevolg van een vijandige aanval', schrijft het Oekraïense energiebedrijf Ukrenergo. Daardoor waren er verschillende stroomonderbrekingen, communiceert het bedrijf. Herstellingswerken zijn aan de gang. Volgens de energiereus is het te vroeg om te concluderen dat Rusland een nieuwe vernietingscampagne tegen civiele infrastructuur is begonnen. 
  • 'Ernstige schade aan Russische luchtmachtbasis op de Krim' 

    Oekraïne heeft 'ernstige schade' aangericht op een Russische luchtmachtbasis op de Krim. Dat zegt een bron binnen de Oekraïense inlichtingendiensten aan persagentschap Reuters. Het zou gaan om de basis Saky. Het Russisch ministerie van Defensie communiceerde enkel dat het afgelopen nacht negentien vijandige drones heeft uitgeschakeld. 
  • Zelenski vraagt meer luchtverdediging bij bezoek aan Washington

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt luchtverdediging 'een van de toponderwerpen' bij zijn bezoek aan Washington. Het staatshoofd bezoekt later vandaag het Amerikaanse Congres en zal samenzitten met zijn Amerikaanse collega Joe Biden. 
    Zelenski reageert zo ook op de hevige raketaanval op zijn land van afgelopen nacht. Daarbij haalde het Oekraïense leger 36 van de 43 raketten uit de lucht met luchtafweer. ' De meeste raketten werden neergeschoten. Maar alleen de meerderheid. Niet allemaal.', zegt hij daarover. Hij roept de internationale gemeenschap op om meer steun te bieden 'om Rusland volledig te ontdoen van zijn terroristisch potentieel'. Volgens Zelenski betekent dat meer luchtverdedigingssystemen, meer sancties en meer steun voor Oekraïense soldaten aan het front. 
  • Rusland: 'Luchtafweer haalde negentien Oekraïense drones neer'

    'In de nacht van 20 op 21 september is een poging van het regime in Kiev verijdeld om met onbemande luchtvaartuigen een terroristische aanval uit te voeren', schrijft het Russisch ministerie van Defensie op Telegram. Volgens Moskou werden negentien Oekraïense drones neergehaald boven de Russische regio's Koersk, Belgorod en Orel en het geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim. 
  • Slowakije en Oekraïne bereiken akkoord om graandispuut op te lossen

    De Slovaakse en Oekraïense ministers van landbouw willen een systeem op poten zetten waarbij graan tussen Oekraïne en Europese landen opnieuw kan verhandeld worden. Daarmee zou een eerder importverbod van Slowakije, Polen en Hongarije op de schop kunnen, communiceren de ministers. De Oekraïense minister zou het akkoord ook met zijn Poolse collega hebben besproken via de telefoon. In ruil zou Kiev zijn klacht bij de wereldhandelsorganisatie (WHO) intrekken. 
  • Polen gaat eerder beloofde wapenleveringen voltooien

    Polen zal al zijn lopende wapenleveringscontracten aan Oekraïne nakomen. Op eerder beloofde wapenleveringen zal Polen dus niet terugkeren, verzekerde een woordvoerder van de regering. Afgelopen nacht kondigde de Poolse premier aan dat zijn land wapenleveringen aan Kiev stopzet omdat het zichzelf moet bewapenen. 
  • Oekraïens leger claimt 36 van 43 Russische raketten te hebben neergehaald 

    Rusland heeft Oekraïne rond 3.40 uur vanmorgen bestookt met 43 raketten. Dat schrijft het Oekraïense leger op Facebook. De raketten werden afgevuurd door tien bommenwerpers van het type Toepolev Tu-95MS. 36 van de 43 projectielen konden door de Oekraïne worden neergehaald. 
  • Oekraïne vreest meer raketaanvallen in komende uren

    Het luchtalarm in Oekraïne blijft van kracht. De minister van Binnenlandse Zaken roept burgers op om 'veiligheidsvoorschriften te volgen waar het alarm geldt' en dekking te zoeken. Verschillende regio's werden vanmorgen beschoten. Daarbij vielen al zeker twee dodelijke slachtoffers. 
  • Zeker twee doden bij 'massale raketaanval' op verschillende Oekraïense regio's

    In verschillende Oekraïense regio's zijn afgelopen nacht ontploffingen gehoord. Dat berichten Oekraïense media. Staatszender Suspilne heeft het over 'een massale raketaanval op Oekraïne'. 
    Over de schade en menselijke tol is nog niet alles duidelijk. In Cherson vielen al zeker twee doden, melden lokale autoriteiten. Het gaat om twee mannen van 29 en 41 jaar oud. Vijf anderen raakten er gewond. 
    'In Cherkasy werd een hotel verwoest door een raketaanval', meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken verder. Daar raakten volgens hun info zeven mensen gewond. In de hoofdstad Kiev werden gebouwen beschadigd door neervallend puin. Er brak brand uit en er raakten zeker zeven mensen gewond, waaronder een meisje van 9', meldt burgemeester Vitali Klitschko.
    Andere getroffen regio's zijn Charkov, Chmelnitski, Rivne, Vinnytsja, Lviv en Ivano-Frankivsk.
  • Rusland noemt Navo-oefeningen 'agressief' 

    Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt Navo-oefeningen in de buurt van zijn grens als 'agressief'. Volgens het persagentschap Ria Novosti vindt Moskou dat de oefeningen almaar meer provoceren. Vooral de onlangs aangekondigde Navo-oefening 'Steadfast Defender' in 2024 maakt het Kremlin nerveus. Het  zou gaan om de grootste Navo-oefening ooit. 
  • Rusland zegt Oekraïense drones te hebben neergehaald

    Rusland heeft in de nacht van woensdag op donderdag 22 Oekraïense drones uit de lucht gehaald boven de Zwarte Zee, het schiereiland Krim en de Russische regio's Koersk, Belgorod en Orel. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd. De Oekraïense aanvallen op Russisch grondgebied nemen de laatste maanden toe in aantal. Het schiereiland Krim, dat Rusland in 2014 illegaal annexeerde, is daarbij regelmatig een doelwit, net als Russische grensgebieden. 
    Volgens de Oekraïense militaire inlichtingendienst heeft Kiev aanvallen tegen Russische militaire basissen op de Krim uitgevoerd. Boven de havenstad Sebastopol waren rookpluimen te zien. Oekraïense media zeggen dat ontploffingen gehoord werden in de buurt van militaire luchthavens ten noorden van de stad.
    Volgens de gouverneur op de Krim, geïnstalleerd door Rusland, was de rook opzettelijk veroorzaakt als verdediging tegen raketaanvallen. 
  • Commentaar | De tijd tikt voor Zelenski

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski is in Washington DC voor een bezoek aan Joe Biden en het Amerikaanse Congres. De uitkomst van die gesprekken zouden weleens beslissend kunnen zijn voor de slaagkansen van het Oekraïense offensief. Lees meer >
  • Polen stopt wapenleveringen aan Oekraïne

    Polen zal geen wapens meer leveren aan Oekraïne, omdat het zich concentreert op zijn eigen bewapening. Dat heeft de Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki gezegd. De spanningen tussen Warschau en Kiev waren de voorbije dagen opgelopen door een conflict over graanleveringen vanuit Oekraïne. Polen verbood de invoer ervan om zijn eigen landbouwers te beschermen. 
    Kiev diende een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dinsdag dat sommige landen solidariteit met Oekraïne 'veinzen'. Polen riep daarop de Oekraïense ambassadeur op het matje. De Poolse premier verduidelijkte niet wanneer de wapenleveringen aan Oekraïne precies zijn gestopt. Hij sprak zich ook niet uit over een link met het graanconflict. 
    'We gaan ons voornamelijk toeleggen op de modernisering en snelle bewapening van het Poolse leger, zodat het een van de machtigste landmachten wordt van Europa. En dat moet op erg korte termijn gebeuren', legde Morawiecki uit.
  • Hadja Lahbib pleit bij VN voor speciaal internationaal tribunaal om Rusland te berechten

    Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft woensdag gepleit voor de oprichting van een speciaal internationaal tribunaal om de verantwoordelijken voor de Russische oorlog tegen Oekraïne te berechten. Ze deed dat voor de VN Veiligheidsraad in New York.
    Volgens de statuten van Rome is het de Veiligheidsraad die een zaak moet doorverwijzen naar het Internationaal Strafhof. Maar Rusland heeft in de veiligheidsraad een vetorecht. 
    De minister hekelde ook de terugtrekking van Moskou uit het akkoord dat graanuitvoer mogelijk maakte uit Oekraïne. 'Rusland deinst er niet voor terug om graantransporten op zee te blokkeren en infrastructuur aan te vallen die de hele wereld van voedsel voorziet', zei ze. Lahbib had het over een 'cynisch businessmodel', waarmee Rusland zijn positie op de graanmarkt versterkt. 
    Tijdens een persbriefing benadrukte Lahbib het belang van een zo breed mogelijke basis voor het toekomstige tribunaal, zodat beslissingen erkend worden door de hele internationale gemeenschap.
  • Zelenski voor Veiligheidsraad: 'Neem veto van Rusland af'

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski vindt dat de Algemene Vergadering van de VN de macht moet hebben om het vetorecht van Rusland in de Veiligheidsraad te verwerpen. 'Dat is een noodzakelijke stap. Het is onmogelijk om de oorlog te stoppen omdat de agressor tegen alle inspanningen een veto stelt.'

    Voor Zelenski moet de Veiligheidsraad, waar de vijf permanente leden China, Rusland, Frankrijk, de VS en het Verenigd Koninkrijk een vetorecht hebben, volledige verantwoording afleggen aan de VN-lidstaten. Hij noemt de samenstelling ervan niet meer van deze tijd. Het is onrechtvaardig dat miljarden mensen geen vertegenwoordiging hebben in de Veiligheidsraad, zegt hij, terwijl Rusland dat wel heeft.
    'De mensheid vestigt niet langer haar hoop op de VN als het gaat om het verdedigen van de soevereine grenzen van naties', hekelde hij verder. De Oekraïense president eiste daarom dat de VN een systeem opzetten om vroegtijdig te kunnen reageren op aanvallen op de soevereiniteit van andere staten. 'Het is tijd dat de naties van de wereld het eens worden over een dergelijk mechanisme om te reageren op agressie om anderen te beschermen, wat iedereen zou willen voor zijn eigen veiligheid.'
    De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov is een opvallende afwezige. Rusland wordt er enkel vertegenwoordigd door de Russische ambassadeur bij de VN, Vasili Nebenzja. Terwijl de ambassadeur bij het begin van de zitting kritiek had op de komst van Zelenski, leek hij tijdens de speech van de Oekraïense president vooral naar zijn gsm te kijken.
    (Reuters)
  • Presidentsvrouw Olena Zelenska vraagt VN om hulp bij terugkeer ontvoerde Oekraïense kinderen

    Olena Zelenska, de echtgenote van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, riep tijdens een VN-bijeenkomst in New York op tot de terugkeer van negentienduizend ontvoerde Oekraïense kinderen. De ‘deportatie’ van deze kinderen naar Rusland noemt Zelenska een ‘genocide’.

    Moskou zou sinds het begin van de oorlog in februari van vorig jaar tienduizenden kinderen hebben ontvoerd uit bezette gebieden en vervolgens hebben overgebracht naar Rusland. Het Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen president Vladimir Poetin. Van de negentienduizend ontvoerde kinderen zouden er zo’n 380 zijn teruggebracht, aldus Zelenska tijdens haar toespraak.

    In haar toespraak smeekte de Oekraïense first lady onder meer de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, om hulp: 'Help ons informatie te verkrijgen over de kinderen die naar Rusland zijn gebracht. Onze kinderen hebben recht op gerechtigheid.' (nrc)

  • Poetin gaat in oktober naar China

    De Russische president Vladimir Poetin gaat in oktober naar China, op uitnodiging van de Chinese president Xi Jinping. Dat heeft Poetin woensdag bevestigd. Het gaat om zijn eerste reis naar het land sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022. Tijdens een ontmoeting in Rusland met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, zei Poetin verheugd te zijn de uitnodiging te aanvaarden.

     
    Het Kremlin had eerder al de intentie van de Russische president aangekondigd om naar China te reizen om er deel te nemen aan een internationaal forum. Rusland dat met sancties van het westen kampt vanwege de invasie in Oekraïne, wil de banden met China aanhalen, op onder meer economisch, militair en energievlak.
  • Explosie op schip in Zwarte Zee, niet ver van Oekraïense grens

    Op een vrachtschip op de Zwarte Zee voor de Roemeense kust heeft zich een explosie voorgedaan, op enkele kilometers van de Oekraïense grens. De explosie gebeurde op het schip Seama, voor de Roemeense haven van Sulina. De twaalf bemanningsleden zijn ongedeerd in veiligheid gebracht, bericht het Roemeense nieuwsagentschap Mediafax op gezag van de scheepvaartautoriteit.
     
    Leden van de bemanning vertelden de autoriteiten dat een zeemijn de explosie kon hebben veroorzaakt. De Roemeense autoriteiten gaven zelf geen initiële verklaring voor de oorzaak van de ontploffing.
     
    Sulina ligt op slechts vijf kilometer in vogelvlucht van de Oekraïense grens. Het incident gebeurde op bijna 30 kilometer van Sulina. Het schip dat onder de vlag van Togo vaart, vervoert cement en zou eigenlijk het kanaal op de Donau in Oekraïne nemen.
  • 'Het niveau van de Belgische steun aan Oekraïne is een schande'

    Als Europees land met zowel de zetel van de EU als van de Navo zou België F-16-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne moeten sturen. Het huidige niveau van hulp aan Oekraïne is 'een schande'. Dat heeft Kamerlid Georges Dallemagne (Les Engagés) woensdag gezegd bij LN24. Volgens Dallemagne zou ons land met een dozijn F-16's een substantiële hulp kunnen bieden.

     
    In een gesprek met Bel RTL erkent MR-vicepremier David Clarinval dat zijn partij voorstander is van meer substantiële hulp van België. Afhankelijk van de resultaten van een studie in opdracht van Defensie zou België twee of vier gevechtvliegtuigen naar het front kunnen sturen.
    Georges Dallemagne
    'Naar buiten toe, lijkt onze inzet goed. Maar in de feiten is het heel slecht... Het niveau van de Belgische steun aan Oekraïne is een schande. Als alle Navo-landen Oekraïne zouden helpen zoals wij, dan zou Oekraïne nu Russisch zijn', aldus Dallemagne. Volgens het Kamerlid doen de Europese landen meer dan België. Zo heeft Nederland ongeveer 2 miljard euro uitgetrokken, terwijl België maar 210 miljoen euro heeft vrijgemaakt.

     
    Clarinval van zijn kant, wijst erop dat hij samen met zijn collega van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib aan de ministerraad heeft gevraagd om een objectieve studie te laten uitvoeren naar de 'reële mogelijkheid' om F-16's naar Oekraïne te sturen (buiten het  piloottrainingsprogramma waartoe het land zich heeft verbonden, red.).
  • De Croo breekt lans voor initiatief tegen Russische diamanten in New York

    Premier Alexander De Croo heeft in New York de juwelensector gevraagd om 'de laatste stap te zetten' om het succes van het diamantinitiatief te verzekeren. Dit project, dat De Croo voorlegde aan de G7-landen, moet het mogelijk maken om Russische diamanten van de markt te weren.

     
    'Russische diamanten zijn het symbool geworden van oorlog en mensenrechtenschendingen', benadrukte de premier, die de top van de juwelenindustrie toesprak in de residentie van de Belgische consul-generaal in New York. 'Het systeem volledig transparant maken vereist veel werk dat we samen moeten doen. Laten we deze laatste stap zetten om het systeem op 1 januari 2024 in te voeren.'

     
    Het nieuwe traceerbaarheidsprotocol zou steunen op verschillende controlemechanismen, waaronder het Kimberley certificaat - het internationale certificeringssysteem dat in 2003 werd opgericht om de stroom van conflictdiamanten naar de wereldmarkt in te dammen - allemaal vergrendeld door Blockchain-technologie. Als het systeem succesvol is, zou het de Russische diamanten moeten uitbannen en hun waarde op de markt moeten verlagen ten gunste van diamanten uit het Afrikaanse continent.
  • Brand bij luchthaven en oliedepot in Russische badplaats aan Zwarte Zee

    Er is woensdagochtend brand uitgebroken nabij de luchthaven en niet ver van een oliedepot in de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee. Dat meldt het Russische persbureau RIA. Volgens de lokale gouverneur staat er een brandstoftank in brand. Hoe de brand veroorzaakt werd, was niet direct duidelijk.

    De Russische nieuwszender Mash plaatste op de berichtenapp Telegram een video van een grote rookkolom die boven de stad opstijgt. Voordat de brand uitbrak werden explosies gehoord.
  • Zelenski probeert coalitie te lijmen voor ze gaat barsten

    De inzet is hoog bij het bezoek van Volodimir Zelenski aan de VN en het Amerikaanse Congres. De Oekraïense president moet maken dat de steun aan zijn land blijft vloeien, want de oorlog zal lang duren en de winter wordt zwaar. Lees meer >
  • Zelenski tegenover Verenigde Naties: ‘Het gaat niet alleen om Oekraïne, het gaat om de hele wereld’

    ‘Rusland stuurt de wereld in de richting van een finale oorlog.’ Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zopas op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
     
    Zelfs zonder de inzet van nucleaire wapens zijn we, volgens Zelenski, nu getuige van een massale vernietiging. Van Oekraïense steden door aanvallen met raketten en drones. Van normale voedselprijzen op de wereldmarkt, door de blokkade van Oekraïens graan in de havens aan de Zwarte Zee. En van het leven van tienduizenden Oekraiënse kinderen die door Moskou worden ontvoerd en in Rusland worden aangeleerd om de Oekraïners te haten.
     
    Het zijn allemaal wapens die, volgens de president, Rusland inzet tegen de internationale wereldorde. ‘Gelukkig is de klimaatverandering nog niet ingezet als wapen, maar we moeten verenigd optreden tegen de agressor’, zei Zelenski.

    Vredestop

    De Oekraïense president kondigde nog aan dat hij morgen voor de Veiligheidsraad van de VN opnieuw een vredesplan zal voorleggen, meer gedetailleerd uitgewerkt. Dat plan kan op een mondiale vredesconferentie ter sprake komen. 'Want het gaat niet alleen om Oekraïne, het gaat om de hele wereld. En elke oorlog, ook al is het geen nucleair conflict, kan de laatste zijn. Vele zetels in deze Algemene Vergadering zouden dan leeg blijven.'
     
    Zelenski maakte tegelijk duidelijk dat hij zich niet al te veel illusies maakt over zo'n vredestop. ‘Het kwaad kan men niet vertrouwen. Vraag dat maar aan Jevgeni Pridgozjin (de leider van de paramilitaire Wagnergroep wiens vliegtuig naar alle waarschijnlijkheid is gesaboteerd, red.).’ (fvg)
    (afp)
  • Kiev: dodelijke luchtaanval op markt 'was geen tragisch ongeval'

     Oekraïne heeft dinsdag ontkend dat het dodelijke bombardement op een markt in Kostjantynivka, in de regio Donetsk, het werk was van de eigen troepen, zoals de New York Times meldde. De Amerikaanse krant berichtte dat de aanval, die aan 16 mensen het leven kostte, niet door de Russen werd veroorzaakt, maar een 'tragisch ongeval' was, veroorzaakt door een van zijn baan afgeweken Oekraïense raket.
     
    'Volgens de gegevens van het onderzoek heeft de vijand een burgerdoelwit aangevallen met behulp van een S-300-lanceersysteem', verklaarde de Oekraïense veiligheidsdienst SBU in een reactie. De hypothese van een Russische raket wordt bevestigd door 'raketfragmenten' die op de plaats van het drama zijn gevonden, aldus de SBU. 
     
    De New York Times baseerde zich voor zijn berichtgeving op 'getuigenissen en analyses' van bewakingsbeelden en van de fragmenten van het projectiel. Volgens de krant was de raket die de markt trof, afgevuurd door het Oekraïense leger met behulp van een Buk-luchtafweersysteem in de richting van door Rusland gecontroleerd grondgebied. 
     
    Kostjantynivka ligt in de buurt van de frontlinie, zowat dertig kilometer van Bachmoet. (blg)
  • Amerikaanse minister van Defensie: ‘Oekraïne heeft in oorlogswinter vooral nood aan luchtafweer’

    De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, heeft de landen van de ‘contactgroep voor Oekraïne’ opgeroepen ‘om diep te graven naar alle luchtafweermunitie die ze kunnen leveren, nu Oekraïne een nieuwe oorlogswinter ingaat’. Hij zei dat tijdens een vergadering van de contactgroep dinsdag op de legerbasis in het Duitse Ramstein. ‘Luchtafweer blijft de belangrijkste behoefte voor Oekraïne, om zijn luchtruim, zijn steden en zijn burgers te beschermen; onschuldige mensen ver weg van het slagveld’, zei Austin.

    Hij verduidelijkte dat de VS en de andere bondgenoten van Oekraïne al voor 76 miljard dollar aan directe veiligheidshulp hebben geboden. Dat engagement is, volgens de Amerikaanse minister, duidelijk zichtbaar op het terrein. Zo zullen Amerikaanse Abrams-tanks binnenkort arriveren in Oekraïne - op het slagveld zijn al Leopard-tanks actief. Bovendien starten de trainingen van F-16-piloten. Ook ons land neemt daaraan deel.
     
    Volgens Austin gaat het niet alleen om ‘een gevecht voor het voortbestaan van een democratie, maar ook om een strijd om een tijdperk van chaos en tyrannie te verhinderen’. De Duitse staatssecretaris Siemtje Möller verklaarde dat de bondgenoten Kiev blijven steunen in zijn ‘moedige strijd tegen de Russische criminele oorlog’. ‘We staan aan de zijde van Oekraïne zo lang het nodig is.’ (blg)
  • Biden roept wereld op Oekraïne te blijven steunen

    ‘Rusland rekent erop dat de wereld vermoeid de ogen sluit voor zijn agressieoorlog tegen Oekraïne. Maar als we toelaten dat Oekraïne wordt opgedeeld, welk onafhankelijk land is dan nog veilig?’ Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij riep de wereldleiders op om Oekraïne te blijven steunen, onder meer met wapenleveringen. ‘De wereld moet de Russische president Vladimir Poetin een duidelijke boodschap sturen dat hij het Westen niet zal verdelen.’
     
    Bidens pleidooi dient ook voor binnenlands gebruik. In de VS pleiten sommige Republikeinen ervoor om minder geld te spenderen aan de oorlog in Oekraïne.
     
    Ook president Volodimir Zelenski van Oekraïne spreekt de Algemene Vergadering straks in persoon toe. (fvg, rtr)
    (afp)
  • Al zes doden bij Russische aanvallen op Oekraïne

    De dodentol van de Russische aanvallen in Oekraïne dinsdag is opgelopen tot zes. In de stad Lviv, in het westen van het land, kwam één persoon om nadat drie industriële opslagplaatsen rond 5 uur in de ochtend geraakt werden. In het noordoostelijk gelegen Koepjansk kwamen twee mensen om bij een Russische, en ook in de zuidelijke stad Cherson vielen twee doden bij bombardementen, onder wie een politieman.
  • Russische rechter verwerpt beroep van ‘The Wall Street Journal’-reporter Evan Gershkovich tegen verlenging aanhouding

    Evan Gerschkovich in de rechtbank (foto: ap).

    De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich is dinsdag in een Russische rechtbank verschenen om beroep aan te tekenen tegen de verlenging van zijn aanhouding, maar dat beroep werd verworpen. Volgens de persdienst van de rechtbank werd Gershkovichs zaak teruggestuurd naar een lagere rechtbank, waardoor de 32-jarige reporter voor The Wall Street Journal in de gevangenis van Lefortovo in Moskou moet blijven. Hij zat daar tot nu toe in bijna volledige afzondering. 

    Gershkovich stond tijdens de behandeling van zijn beroep rechtop in de kooi voor beklaagden naast Russische veiligheidsagenten. Van daaruit glimlachte en knipoogde de journalist naar de journalisten die hij herkende. De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, Lynne Tracy, was ook aanwezig.

    Gershkovich werd op 29 maart gearresteerd door Russische veiligheidsagenten tijdens een reportage in de stad Jekaterinenburg in de Oeral. Een rechtbank in de Russische hoofdstad had de voorlopige aanhouding van de journalist eind augustus al met drie maanden verlengd. Gershkovich wordt beschuldigd van spionage, maar hij ontkent dat in alle toonaarden. Ook zijn familie, zijn krant en de Amerikaanse regering verwerpen de beschuldigingen. Rusland heeft de aantijgingen nooit onderbouwd, of bewijslast aangedragen. De hele procedure wordt als geheim geklasseerd. Op dit moment is ook niet duidelijk wanneer zijn proces zou beginnen.
  • Zelenski bezoekt gewonde soldaten in New York voor VN-toespraak

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski is in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daar zal hij vandaag nog een toespraak houden. Het is zijn eerste bezoek aan de VN sinds de Russische invasie in 2022. Maandag bezocht hij nog gewonde Oekraïense soldaten die in een ziekenhuis in New York worden verzorgd.
    (reuters)
  • Drie burgers omgekomen bij Russisch bombardement op Koepjansk

    Bij een Russisch bombardement op de stad Koepjansk, in de oblast Charkiv in het oosten van Oekraïne, zijn drie burgers om het leven gekomen. Dat zegt de gouverneur Oleh Synehoebov. 'De vijand heeft een bombardement uitgevoerd op Koepjansk met behulp van een geleide vliegtuigbom. Drie burgers zijn gedood.' Hij hekelde de 'zoveelste oorlogsmisdaad van de Russische bezetters'.
  • Rusland bombardeert Lviv en Charkiv

    De West-Oekraïense stad Lviv werd dinsdagochtend opgeschrokt door Russische drone-aanvallen. Daarbij is volgens het persagentschap Reuters één zwaargewonde gevallen. In een industriële opslagplaats ontstond een brand.

    Lviv wordt gezien als één van de 'veiligste' steden van Oekraïne, maar ook die stad wordt steeds vaker aangevallen door de Russen. Maandagavond werd ook de tweede grootste stad van Oekraïne, Charkiv, gebombardeerd met Russische raketten.

    Volgens de Oekraïense luchtmacht lanceerde Rusland afgelopen nacht in totaal 30 aanvalsdrones en een Iskander-ballistische raket. De luchtafweer haalde 27 Shahed-drones neer, meldt de luchtmacht onder meer op berichtenapplicatie Telegram.
  • Oekraïne vraagt Duitsland om levering van machinerie aan Rusland te beletten

    De Oekraïense anti-corruptiewaakhond heeft een verzoek gestuurd aan de Duitse autoriteiten en een Beiers bedrijf om de levering van een hoogwaardige besturingsmachine aan Rusland te beletten. Het gaat om een CNC-machine, gebouwd door Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH, die vermoedelijk via een derde partij onderweg is van Turkije naar Rusland. De levering staat gepland voor later deze maand.

    Zo'n CNC-machine dient om precisie-instrumenten aan te sturen. Russische wapenfabrikanten gebruiken CNC-machines onder meer om raketten te bouwen die kunnen ingezet worden door de Russische strijdkrachten in Oekraïne.

    De Oekraïense overheid vermoedt al langer dat Rusland manieren gevonden heeft om de Europese importrestricties te omzeilen via landen als Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Het persagentschap Bloomberg meldt dat Oekraïene niet noodzakelijk suggereert dat Duitsland of het Beierse bedrijf rechtstreeks aan Rusland leveren.

    Duitsland heeft inmiddels ook een bijkomend steunpakket met militaire hulp ter waarde van 400 miljoen euro beloofd aan Oekraïne. Dat omvat vooral munitie. Over de al lang door Kiev gevraagde Taurus-kruisraketten heeft Berlijn nog geen beslissing genomen.
  • Atoomwaakhond: veiligheid kerncentrale Zaporizja licht verbeterd

    Er is enige verbetering in de veiligheidssituatie van de door Rusland kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. Dat heeft Rafael Grossi, hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), tegen het Russische persbureau RIA gezegd. 'Tot nu toe hebben we enige verbetering gezien, maar de situatie blijft uiterst kwetsbaar', zei Grossi tegen RIA

    Grossi zei dat het IAEA geen enkele beschieting van de fabriek heeft waargenomen. Sinds september vorig jaar verblijven IAEA-experts er op permanente basis. 'Maar ik weeg mijn woorden zorgvuldig af', voegde hij eraan toe.

    De kerncentrale in het zuiden van Oekraïne, de grootste van Europa, werd aan het begin van de Russische invasie ingenomen. In de omgeving vinden geregeld beschietingen plaats, die meermaals problemen hebben veroorzaakt voor de stroomtoevoer naar het nucleaire complex. Externe stroom is onder meer nodig om de reactoren van de kerncentrale te koelen.

  • New York Times: dodelijke aanval Oekraïense markt was Oekraïense afweerraket

    De raketaanval van 6 september op de Oost-Oekraïense plaats Kostjantynivka werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een dwalende Oekraïense luchtverdedigingsraket en niet door het Russische leger, zoals eerder werd aangenomen. Dat schrijft The New York Times op basis van eigen onderzoek. 

    De krant analyseerde raketfragmenten, satellietbeelden, getuigenverklaringen en berichten op sociale media. Zo bleek uit beveiligingscamerabeelden dat de raket Kostantynivka binnenvloog vanuit Oekraïens grondgebied, en niet van achter de Russische linies. De raket zou zijn afgevuurd door een Buk-lanceersysteem. 

    De aanval op een drukke straat in Kostjantynivka was een van de dodelijkste in het land in maanden. Minstens vijftien burgers kwamen om het leven en meer dan dertig mensen raakten gewond. De lading metalen fragmenten van het neergestorte wapen trof de markt, doorboorde ramen en muren en verwondde sommige slachtoffers onherkenbaar.

    Nog geen twee uur later gaf president Volodymyr Zelensky 'Russische terroristen' de schuld van de aanval. Veel media, vooral uit het Westen, volgden zijn voorbeeld. Een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten zei dat de veiligheidsdienst het incident onderzoekt en volgens de nationale wetgeving geen verder commentaar kan geven, aldus The New York Times.

    Lees ook: EU veroordeelt ‘gruwelijke’ Russische aanval op Oekraïense markt

  • Mensenrechten in Rusland 'zwaar onder druk' sinds begin oorlog

    Op een jaar tijd heeft Moskou al zeker 295 mensen aangeklaagd of veroordeeld omdat ze 'verkeerd' berichtten over de Russische invasie in Oekraïne of het leger in diskrediet brachten. Dat blijkt uit een telling van de Bulgaarse Mariana Katzarova, die sinds vorig jaar speciaal rapporteur voor de Verenigde Naties is over de mensenrechtensituatie in Rusland. In Genève stelde ze maandag haar bevindingen voor.
    De VN-rapporteur wees onder meer op de situatie van Kremlincriticus Ilja Jasjin, die eind vorig jaar veroordeeld werd tot 8,5 jaar cel omdat hij de Russische strijdkrachten in diskrediet gebracht zou hebben.
    'Sinds de invasie van Oekraïne in februari vorig jaar is de mensenrechtensituatie in Rusland aanzienlijk verslechterd', zei Katzarova. Al ruim twintig jaar gaat de situatie er gestaag op achteruit, deels door de twee oorlogen in Tsjetsjenië. Sinds 2000 zijn in het land 43 journalisten vermoord.
    Katzarova kreeg geen toelating om het land binnen te mogen, en Moskou verleende geen samenwerking. Ze had wel contact met ruim 60 Russische en internationale mensenrechtenorganisaties, en kreeg bijna 100 rapporten van slachtoffers en mensenrechtenverdedigers.
  • Duitsers houden Taurus-raketten uit nieuwe steunpakket

    Duitsland komt met een nieuw steunpakket voor Oekraïne, ter waarde van 400 miljoen euro. Het pakket omvat vooral militaire hulp. Over de al lang door Kiev gevraagde Taurus-kruisraketten heeft Berlijn echter nog geen beslissing genomen. 
    Het nieuwe pakket bevat vooral munitie want 'dat is waaraan Oekraïne het meest nood heeft', aldus minister van Defensie Boris Pistorius. Dat er nog geen beslissing is over de kruisrakketen komt volgens hem omdat er nog 'verschillende politieke, legale, militaire en technische aspecten' afgewogen worden.
  • Wereldhandelsorganisatie moet zich uitspreken over graanembargo door drie EU-landen

    Oekraïne heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) klacht ingediend tegen EU-lidstaten Polen, Slovakije en Hongarije. Die drie landen verlengden hun embargo op de import van Oekraïens graan, ondanks de opheffing van de handelsbeperkingen door de Europese Unie vorige week. Warschau liet al weten dat het bij zijn beslissing blijft. 'We vinden het cruciaal om vast te stellen dat individuele lidstaten de import van Oekraïense goederen niet kunnen verbieden', aldus minister van Economie Julia Svyrydenko. 
    Polen, Hongarije en Slovakije weigeren zich neer te leggen bij een beslissing van de Europese Commissie, die vrijdag besloot om een einde te maken aan de tijdelijke beperkingen op de import van graan en enkele andere landbouwproducten uit Oekraïne. De Commissie had die beperkingen dit voorjaar toegestaan om de impact van de massale invoer op de lokale markten te milderen, maar ze kwam vrijdag tot de slotsom dat de marktverstoringen waren verdwenen.  
  • Oekraïne claimt door Russische linie bij Bachmoet te breken 

    Grondtroepen van het Oekraïense leger zeggen twee dorpen in de omgeving van Bachmoet heroverd te hebben. Daarmee zijn ze er naar eigen zeggen in geslaagd om door de belangrijke verdedigingslinie van de Russen te breken.
    Het gaat om de gehuchten Klisjtsjiivka en Andriivka. Generaal van het Oekraïense leger Oleksandr Syrskyi erkent dat het om 'op het eerste zicht kleine gehuchten' gaat. Maar volgens hem waren het 'belangrijke elementen in de verdedigingslinie die zich uitstrekt van Bachmoet tot Horlivka'. Hij zegt dat de vijand 'alles beschikbare reserves in de strijd heeft gegooid' om Oekraïne tegen te houden. Er wordt volgens hem wel nog zwaar gevochten langs de ongeveer 40 km lange linie.
    Bachmoet was maandenlang de inzet van een bloedige strijd. Het huurlingenleger Wagner zette massaal veel troepen in om de stad te veroveren, wat in mei uiteindelijk ook lukte. 
  • Medestanders Oekraïne vergaderen opnieuw in Duitsland

    De contactgroep voor Oekraïne - die de militaire steun voor het land coördineert - verzamelt dinsdag opnieuw op de Amerikaanse legerbasis in het Duitse Ramstein.Op het overleg van de contactgroep worden de leveringen van wapens aan de Oekraïense strijdkrachten gecoördineerd. Aan de vergadering nemen de defensieministers en hoge militaire verantwoordelijken deel van een vijftigtal landen en internationale organisaties, waaronder de NAVO.
    Het is al de vijfde bijeenkomst van de groep sinds Rusland in februari vorig jaar de invasie in het buurland startte. Het was de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin die eind vorige maand de uitnodigingen had verstuurd voor een nieuwe ontmoeting op de grootste luchtmachtbasis buiten de VS. 
  • Georgië beschuldigt Oekraïense topambtenaar van staatsgreepplannen

    Georgië heeft maandag een hoge Oekraïense functionaris beschuldigd van het voorbereiden van een staatsgreep om de regering van het land in de Kaukasus omver te werpen. Specifiek neemt de Georgische nationale veiligheidsdienst Georgi Lortkipanidze op de korrel. Hij is plaatsvervangend hoofd van de Oekraïense militaire contraspionage, en voormalig plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken van Georgië.
    Volgens de Georgische veiligheidsdiensten zijn er plannen in de maak om in oktober en december anti-overheidsprotesten te organiseren in het land. Rond die periode zou de Europese Unie beslissen over mogelijk lidmaatschap van de Kaukasusstaat. Daarnaast zouden er volgens de Georgiërs dichtbij de Oekraïense grens met Polen trainingskampen zijn waar de staatsgreep voorbereid wordt. Daarbij zouden Georgiërs betrokken zijn die met de Oekraïners vechten tegen de Russen.
    De aantijgingen komen er op een moment dat de betrekkingen tussen Tbilisi en Kiev gespannen zijn. Georgië wordt er namelijk van beschuldigd samen te werken met het Kremlin, ook al zijn er sinds de inval van Rusland in 2008 Russische troepen actief in de van Georgië afgescheiden regio's Abchazië en Zuid-Ossetië.
    In juli ontbood Kiev nog de Georgische ambassadeur met de vraag om Micheil Saakasjvili vrij te laten. Saakasjvili is voormalig president van Georgië, maar heeft nu de Oekraïense nationaliteit en geldt als topadviseur van Oekraïens president Volodimir Zelenski. Hij zit sinds 2021 vast in een Georgische cel, toen hij ondanks een eerdere veroordeling wegens machtsmisbruik toch terugkeerde naar het land.
  • Bulgarije maakt drone onschadelijk aan Zwarte Zeekust, spreekt van 'toenemend risico'

    In Bulgarije is aan de kust van de Zwarte Zee een drone met explosieven aangetroffen en onschadelijk gemaakt. Dat meldt de Bulgaarse regering maandag.
     
    Een hoteleigenaar had zondagavond melding gemaakt van het tuig tussen de rotsen, waarop een gespecialiseerd militair team maandagochtend ter plaatse werd gestuurd. 'Uit de vaststellingen bleek dat het om een 82mm mortiergranaat ging die vastzat aan brokstukken van een drone', aldus het ministerie van Defensie in een persbericht. 
     
    Omwille van de slechte staat van de drone was het niet mogelijk de munitie te transporteren en werd ze daarom ter plaatse vernietigd, klinkt het verder. 
     
    Het drie meter grote wrak werd ontdekt in de noordoostelijke stad Tyulenovo, een badplaats vlak bij de grens met Roemenië. 'We kunnen met zekerheid veronderstellen dat de drone gelieerd is aan het conflict in Oekraïne', aldus minister van Defensie Todor Tagarev. 'Deze oorlog brengt onvermijdelijk steeds groter wordende risico's voor onze veiligheid met zich mee.' 
    Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 zijn er ook al vier mijnen ontmanteld in de territoriale wateren rond Bulgarije.
  • Oekraïense regering ontslaat zes onderministers van Defensie

    Hanna Maliar. credit: reuters
    De Oekraïense regering heeft maandag beslist zes onderministers van Defensie aan de deur te zetten. De bekendste onder hen is Hanna Maliar, die regelmatig updates gaf van de vorderingen van het Oekraïense leger. Meer details over de redenen van hun ontslag zijn nog niet bekend. Maar de ontslagronde kan wellicht niet los gezien worden van het eerdere vertrek van minister van Defensie Oleksi Reznikov, wiens ministerie in opspraak was gekomen vanwege corruptie. Lees daarover hier meer >
  • Oekraïne claimt herovering van het dorp Klisjtsjiivka bij Bachmoet 

    De Oekraïense autoriteiten hebben zondag gezegd dat hun strijdkrachten Klisjtsjiivka heroverd hebben, een tactisch belangrijk dorp ten zuiden van de stad Bachmoet aan het oostelijke front. Het dorp van enkele honderden inwoners werd in januari door Russische troepen ingenomen.
     
    Vriidag zeiden de Oekraïense strijdkrachten dat ze Andriivka, een ander dorp ten zuiden van Bachmoet, hadden heroverd. Het Russische leger zei zondag dat dit niet het geval was. 
     
    In en rond de stad Bachmoet wordt sinds de zomer van 2022 een zware strijd geleverd. De Wagner-groep boekte er afgelopen lente terreinwinst, maar leed er ook zware verliezen.  
     
    Oekraïne lanceerde in juni een tegenoffensief om de door Rusland bezette gebieden te heroveren. Het tegenoffensief is volgens inschattingen van de Amerikaanse stafchef Mark Milley 'niet mislukt'. 'Ik weet dat in enkele commentaren gezegd is dat het offensief enigszins is mislukt. Het is niet mislukt', zei Milley aan de Amerikaanse zender CNN. Volgens de chef van de generale staf zijn er gedeeltelijke successen geboekt en heeft Oekraïne bovendien een grote gevechtskracht. Het tegenoffensief gaat langzamer dan verwacht, maar het is 'bestendig'.
  • Kim Jong-un spreekt 'oprechte dank' uit aan Poetin na bezoek

    Kim Jong-un heeft zijn 'oprechte dank' uitgesproken aan de Russische president Vladimir Poetin na een bezoek aan Rusland van bijna een week, zo melden staatsmedia maandag. De reis van de Noord-Koreaanse leider naar het Russische Verre Oosten was gericht op defensie en potentiële militaire banden tussen de twee landen. 

     
    'Kim bedankte het Russische leiderschap oprecht voor hun speciale aandacht en gastvrijheid', meldde het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA maandag. Het is het eerste bezoek in vier jaar van de Noord-Koreaanse heerser aan Rusland en meteen ook zijn eerste buitenlandse reis sinds het begin van de coronapandemie.

     
    De westerse landen zijn vooral bevreesd dat de reis ervoor gezorgd heeft dat Pyongyang, geïsoleerd en in het bezit van een nucleair arsenaal, wapens gaat leveren aan Moskou voor de oorlog in Oekraïne.
  • Zelenski waarschuwt voor Derde Wereldoorlog en vergelijkt Poetin met Hitler

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft kort voor de start van de VN-top in New York gewaarschuwd voor een Derde Wereldoorlog en de Russische president Vladimir Poetin met Adolf Hitler vergeleken. De Russische samenleving heeft het respect van de wereldopinie verloren, zei Zelenski in een interview met het Amerikaanse programma 60 Minutes dat zondag werd uitgezonden. 'Ze hebben hem gekozen en herkozen en een tweede Hitler groot gemaakt.' De tijd kan niet worden teruggedraaid, zei de Oekraïense president, maar Poetin kan nu wel worden gestopt.

     
    'Als Oekraïne valt, wat gebeurt er dan over tien jaar?', verklaarde Zelenski verder. 'Als de Russen Polen bereiken, zal er een Derde Wereldoorlog komen.' Daarom moet de hele wereld beslissen of Poetin moet worden tegengehouden of het begin van een wereldoorlog moet worden veroorzaakt, zei hij nog.
  • Kyrylo (14) uit Oekraïne ging op kamp op de Krim. En nu vindt hij Poetin een 'prima president'

    Een half jaar zat de Oekraïner Kyrylo Sakalo (14) in een Russisch kamp op de Krim. ‘Rusland is groots’, zegt hij nu, terug in Kiev. Lees meer >
  • Rusland zegt drones te hebben neergehaald, vooral op de Krim en in de buurt van Moskou

    Rusland heeft zondagavond gezegd dat het verschillende Oekraïense drones heeft neergeschoten op de geannexeerde Krim, in de regio Moskou en in Belgorod en Voronezj, dicht bij Oekraïne.

     
    'Drones werden onderschept boven de westelijke, zuidwestelijke, noordwestelijke en oostelijke gebieden van het Krim-schiereiland, de districten Istrinski en Domodedovo in de regio Moskou, en de regio's Belgorod en Voronezj', zei het Russische ministerie van Defensie op Telegram, zonder het aantal vernietigde vliegtuigen te noemen of schade of slachtoffers te melden in dit stadium. 'De productiewerkplaatsen van de fabriek voor pantservoertuigen in Charkiv, waar de reparatie en restauratie van pantservoertuigen voor de Oekraïense strijdkrachten werd uitgevoerd, werden getroffen door een raketaanval', zei dezelfde bron.

     
    Eerder meldde het hoofd van de lokale Oekraïense militaire administratie op Telegram dat een bedrijf in de stad was getroffen door 'vier S-300 geleide raketten' en dat er brand was uitgebroken. Charkiv en de gelijknamige regio liggen net ten zuiden van Belgorod in Rusland. 
  • Chinese minister van Buitenlandse Zaken op bezoek in Rusland

    De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi brengt van 18 tot 21 september een bezoek aan Rusland voor gesprekken over veiligheidskwesties. Dat heeft zijn kabinet maandag bekendgemaakt.

     
    'Op uitnodiging van Nikolaj Patroesjev, secretaris van de Veiligheidsraad van de Russische Federatie, zal Wang Yi (...) naar Rusland reizen om deel te nemen aan de 18e sessie van het Chinees-Russisch Strategisch Veiligheidsoverleg,' aldus een verklaring op de website van het ministerie.
  • Zelenski trekt naar Washington voor bezoek aan Biden en Congres

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski brengt volgende week een bezoek aan Washington na zijn geplande toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Onder meer een ontmoeting met president Joe Biden op het Witte Huis en gesprekken met leden van het Congres op het Capitool zouden gepland staan, zo bevestigt nu ook het Witte Huis, nadat Amerikaanse media er eerder al melding van hadden gemaakt.
     
    Er staat donderdag een ontmoeting met president Joe Biden en leden van het Congres gepland om de blijvende steun van de VS aan Oekraïne te bevestigen, zo meldt het Witte Huis vrijdag. 
     
    'Het wordt de derde ontmoeting tussen de twee en het komt op een kritiek moment'; zei Biden-adviseur Jake Sullivan. 
    Biden lobbyt momenteel voor meer dan 20 miljard dollar (18,6 miljard euro) aan extra hulp voor militaire, economische en humanitaire doeleinden.
     
    Het wordt Zelenski's tweede bezoek aan de Verenigde Staten sinds de Russische invasie in februari 2022 begon. In december was hij korte tijd in Washington, waar hij Biden ontmoette en het parlement toesprak. Dat was de eerste keer dat hij zijn land in oorlogstijd verliet.
  • Stoltenberg: 'We moeten ons voorbereiden op lange oorlog in Oekraïne'

    Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft in een interview zondag gewaarschuwd om niet te hopen op een snel einde van de oorlog in Oekraïne, nu het Oekraïense leger bezig is aan een tegenoffensief om Russische troepen terug te dringen. 'De meeste oorlogen duren langer dan was voorzien toen ze begonnen', benadrukte Stoltenberg in het interview met de Duitse mediagroep Funke. 'Daarom moeten we ons voorbereiden op een lange oorlog in Oekraïne.'
     
    De oorlog begon in februari 2022, toen Russische strijdkrachten Oekraïne binnenvielen. Het Oekraïense leger voert sinds juni een tegenoffensief uit om de Russische troepen terug te dringen in het zuiden en oosten, maar daarbij werden slechts een beperkt aantal steden heroverd.
     
    'We willen allemaal snel vrede', aldus Stoltenberg. 'Maar tegelijkertijd moeten we erkennen: als president (Volodimir, red.) Zelenski en de Oekraïners stoppen met vechten, zal hun land niet meer bestaan.'
     
    'Als president (Vladimir, red.) Poetin en Rusland de wapens neerleggen, zullen we vrede hebben', verklaarde Stoltenberg.
    Over de wens van Oekraïne om lid te worden van de Navo zei Stoltenberg: 'Er bestaat geen twijfel dat Oekraïne vroeg of laat lid zal worden van de Navo.' Kiev kwam dichter bij de Navo tijdens de top van de alliantie in juli, legde hij uit.
     
    'Als deze oorlog voorbij is, hebben we veiligheidsgaranties voor Oekraïne nodig. Anders kan de geschiedenis zich herhalen', waarschuwde hij.
     
    Op de Navo-top in Vilnius kwamen de leiders van het bondgenootschap overeen dat Oekraïne lid kan worden van de NAVO als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De leiders van de Verenigde Staten en Duitsland benadrukten dat hervormingen ter bescherming van de democratie en de rechtsstaat tot die voorwaarden behoren.
  • Unesco bestempelt nog meer Oekraïens erfgoed als 'bedreigd'

    Unesco, de werelderfgoedorganisatie van de VN, heeft het Holenklooster en de Sint-Sofiakathedraal in Kiev en de historische binnenstad van Lviv op de lijst van bedreigd erfgoed geplaatst. Dat gebeurde vrijdag op de jaarlijkse bijeenkomst van Unesco in de Saudische hoofdstad Riyad.
     
    Door de oorlog in Oekraïne 'wordt niet langer voldaan aan de optimale omstandigheden om de bescherming van de uitzonderlijke universele waarde van het vastgoed volledig te garanderen en wordt het bedreigd door potentieel gevaar als gevolg van de oorlog', stelt de organisatie. De locaties zijn niet alleen in gevaar bij een directe aanval, maar ook bij indirecte schade, door schokgolven van bombardementen.
     
    Unesco stelt dat Oekraïne veel moeite doet om het erfgoed te beschermen, maar dat dit niet maakt dat de locaties geen gevaar lopen sinds Rusland het land binnenviel en de oorlog startte. De opname van de sites op de lijst van bedreigd erfgoed kan dan ook worden beschouwd als een krachtige vingerwijzing aan het adres van Rusland. Vorig jaar bekleedde Rusland nog het voorzitterschap. In januari werd ook al het historische centrum van de Oekraïense havenstad Odessa toegevoegd aan de lijst van bedreigd werelderfgoed.
     
    De Sint-Sofiakathedraal in Kiev symboliseert volgens Unesco het ‘nieuwe Constantinopel’. Dat was de hoofdstad van het christelijke vorstendom dat in de elfde eeuw ontstond na de doop van Sint-Vladimir, die in 988 tot het christendom werd bekeerd. Ze stond centraal in de verspreiding van het orthodoxe geloof en denken op het Europese continent in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. De kathedraal staat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst.
     
    De stad Lviv, gesticht in de middeleeuwen, wordt geroemd om het behoud van de middeleeuwse topografie met daarin de sporen van de verschillende etnische gemeenschappen die er woonden. Unesco spreekt verder over prachtige barokke gebouwen. Ze werd in 1998 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
  • Oekraïne stuurt zwerm drones naar Rusland

    Het Oekraïense leger heeft vanochtend vroeg een hele reeks drones Rusland laten aanvallen, zo meldt Reuters. Er zouden drones op de Russische hoofdstad Moskou zijn afgestuurd, waar ze het vliegverkeer ontregelden. Dertig vluchten liepen vertraging op en zes werden geschrapt.
     
    Een oliedepot in het zuidwesten van het land zou zijn geraakt en vuur hebben gevat. Het is niet duidelijk of dat kwam door een drone-inslag of door brokstukken van een neergehaalde drone.
     
    Rusland zegt dat het de droneaanval zou hebben afgeslagen. Daarbij zouden ook zes drones zijn vernietigd die Russische doelen op de Krim probeerden aan te vallen.
  • Zelenski bedankt België

    In een videoboodschap heeft de Oekraïense president Zelenski ons land bedankt voor de opleiding van F-16-piloten. 
    Onze regeringskern heeft enkele dagen geleden het licht op groen gezet voor de F-16-opleiding van Oekraïense gevechtspiloten in ons land. Meer nog, defensie zal zes Oekraïense instructeurs en vier mission planners opleiden. Die kunnen daarna op hun beurt zelf Oekraïense piloten opleiden. Een van de drempels om Oekraïense piloten op te leiden, is de taal. Dat probleem lost zichzelf op zodra de Oekraïners zelf de omscholing van de piloten voor hun rekening kunnen nemen. Er vertrekt de komende weken ook een team van drie militairen naar het F-16-trainingscentrum voor Oekraïense piloten in Denemarken. (Lees hier.)
    Zelenski bedankte niet alleen België in zijn videoboodschap. Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Zuid-Korea, de VS: alle landen kregen een dankuwel voor de hulp die ze bieden. Zelenski gaat weldra trouwens naar Washington, waar hij een nieuw steunpakket zal krijgen.
Powered by Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement